Usvojen Plan prioriteta za ubrzanje procesa europskih integracija

05.02.2021. 16:18 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Plan prioriteta za ubrzanje procesa europskih integracija

Konferencija predsjedavajućih parlamenata u BiH, na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija održana je u petak u Mostaru.

Konferencija predsjedavajućih parlamenata u BiH, na kojoj je usvojen Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija održana je u petak u Mostaru, a tom prigodom potpisana je i Zajednička izjava u kojoj su najviši predstavnici parlamenata u BiH izrazili posvećenost i spremnost da poduzmu mjere na provođenju Plana prioriteta i na realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišlјenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Konferencija je održana u okviru projekta "Podrška EU parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima europskih integracija", koji financira EU, a nazočili su joj članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), zatim predsjednici i zamjenici predsjednika oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Brčko Distrikta. 

Na sastanku su sudjelovali i šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, kao i predstavnici Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora, koji provode projekt.

U uvodnom obraćanju sudionicama sastanka, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto zahvalila je Europskoj uniji, Izaslanstvu Europske unije u BiH, kao i zemljama članicama Europske unije koje provode Twinning projekat na podršci te naglasila da i ovaj sastanak predstavlja značajan korak u potvrđivanju uloge koju parlamenti imaju u procesu europskih integracija.

Istaknula je kako ovim projektom EU pruža ne samo tehničku asistenciju parlamentima u BiH nego i omogućava važan vid institucionalne suradnje zakonodavnih institucija BiH sa zakonodavnim institucijama zemalja članica Europske unije.

Krišto je govorila i o izmjenama Izbornog zakona BiH, ocijenivši pritom kako je zahvaljujući dosadašnjim promjenama omogućeno da se održe lokalni izbori u Mostaru.

"Važno je napomenuti da smo u prošloj godini promijenili odredbe Izbornog zakona čime smo omogućili da se lokalni izbori u Gradu Mostaru održe, ali naravno puno toga još treba napraviti kako bi bili odgovorni prema svim narodima i građanima koji žive u BiH", naglasila je.

Ističući u svom obraćanju ulogu parlamenata u BiH kao ključnu u procesu europskih integracija BiH, šef Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler podvukao je da parlamenti imaju ogromnu ulogu u implementaciji pravne stečevine EU.

Veleposlanik je pozdravio napredak koji je BiH učinila u procesu EU integracija te upozorio na sporost u donošenju reformskih zakona kojim se ispunjavaju prioriteti iz Mišljenja Europske komisije, posebno Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

"Parlamenti svake zemlje koja ima aspiraciju da se pridruži Europskoj uniji, imaju jako mnogo posla. Tisuće zakonskih akata će morati biti preneseno u zakonodavstvo BiH, tako da je vrlo važno da imamo ovakve projekte kao što je ovaj", kazao je Sattler.

Naglasio je kako se u ovoj godini mora iskoristi pojačan fokus koji BiH uživa od strane Unije i SAD-a.

Također je podsjetio kako i velika većina, više od 80 posto građana BiH želi postati djelom EU.

Zbog toga je pozvao najviše dužnosnike parlamenata u BiH da ovu, 2021. godinu, iskoriste za, kako kaže, provođenje neophodnih reformi te obećao da će Unija nastaviti pružati punu podršku i pomoć BiH.

 Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović izjavio je kako je prioritet u prvoj polovini ove godine donošenje izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se osigurala jednakopravnost i legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti, što bi, kako je rekao, eliminiralo, brojne probleme i prepreke na europskom putu BiH.

Kao jedan od prioriteta u ovoj godini, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, istaknuo je oporavak ekonomije i zdravstvenog sustava od posljedica pandemije koronavirusa.

Izrazio je uvjerenje da BiH može do svibnja ove godine ispuniti devet ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, čime bi osigurala kredibilnost zahtjeva za kandidatski status.

Uz to, Zvizdić je uputio molbu predstavnicima zemalja članica EU da podrže zahtjev BiH za dobivanje kandidatskog statusa, čime bi se, kaže,  svim građanima BiH poslala snažna poruka nade i optimizma za bolju budućnost.

Nazočnima su se obratiti i veleposlanici Mađarske, Austrije i Hrvatske, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović, kao i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić.

Sudionici sastanka razmatrali su Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija, kojeg je predstavio rukovoditelj projekta iz države članice EU Zoltán Horváth.

Tijekom sastanka ocijenjeno je da Plan prioriteta za parlamente u BiH predstavlja strateški dokument, čiji je cilj rješavanje najhitnijih zadataka kako bi parlamenti u BiH, kao ključni akteri, bili u mogućnosti da pruže strateške smjernice u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine, te daju puni doprinos realizaciji 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Planom prioriteta nastoji se doprinijeti blagovremenoj i efikasnoj pripremi parlamenata u BiH za suočavanje s nadolazećim izazovima, posebno u kontekstu sticanja statusa zemlјe kandidatkinje i otvaranja pregovora BiH o pristupanju EU.

 Najviši predstavnici parlamenata u BiH usvojili su i potpisali Zajedničku izjavu u kojoj su postigli suglasnost o tekstu Plana prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa europskih integracija, te izrazili posvećenost preuzimanju mjera za provođenje Plana prioriteta smatrajući da je ovaj dokument od velikog značaja na putu europskih integracija Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem Zajedničke izjave najviši predstavnici parlamenata u BiH obavezali su se da će do kraja veljače 2021. godine dostaviti Plan prioriteta svom Domu, odnosno Skupštini, u skladu sa procedurom propisanom internim dokumentima svakog od parlamenata u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU