EU / POLITIKA

Velika Britanija nakon Brexita uvodi novi imigracijski sistem

19.12.2018. 09:02 / Izvor: Fena

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid u srijedu će objaviti planove za imigracijski sistem nakon Brexita koji će imigraciju u Velikoj Britaniji svesti na "održivi nivo", objavio je njegov ured. 

Novi sistem, navodi ured ministra Javida, kojim će se okončati slobodno kretanje iz drugih zemalja EU-a, uključit će nova vizna pravila za kvalificirane radnike, ali neće biti ograničenja za visoko kvalificirane stručnjake, poput ljekara ili inženjera, prenosi Reuters.

Upravo su strahovi o dugoročnom socijalnom i ekonomskom uticaju imigracije pomogli da 2016. godine  Britanija glasa za izlazak iz EU-a, nakon što je velik broj ljudi, posebno iz siromašnijih zemalja istočne Europe, preselio u tu zemlju.

"Bit će to jedinstven imigracijski sistem utemeljen na kvalifikacijama i izgrađen oko talenta i stručnosti koju ljudi mogu donijeti, a ne oko toga od kuda dolaze", rekao je Javid.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU