EU

Više od 60% Slovenaca svoju vladu smatra - neuspješnom

27.08.2013. 11:13 / Izvor: eKapija.ba
Više od 60% Slovenaca svoju vladu smatra - neuspješnom

Na novim bi izborima najviše glasova Slovenci dali Socijalnim demokratima (SD), dok bi drugi najveći broj glasova pripao oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Vladu premijerke Alenke Bratušek neuspješnom ocjenjuje 60,7 posto, a uspješnom 33,5 posto Slovenaca.

Također, na novim bi izborima najviše glasova Slovenci dali Socijalnim demokratima (SD), dok bi drugi najveći broj glasova pripao oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, pokazuju  rezultati mjesečnog ispitivanja koje je objavio ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Za Socijalne demokrate (SD) glasovalo bi 15,3 posto sudionika ankete provedene prošlog tjedna na 700 ispitanika, za Slovensku demokratsku stranku (SDS) 12,3 posto, dok je na trećem mjestu  sa 8 posto glasova stranka Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi premijerka Alenka Bratušek.

List u komentaru navodi da je potpora sadašnjoj vladi relativno visoka s obzirom na dominantno mišljenje javnosti o općoj korumpiranosti slovenske politike, te da Socijalni demokrati (SD), koji su dio vladajuće koalicije, visoko mjesto na ljestvicama prilikom ispitivanja javnosti zahvaljuju upravo tome što njihov predsjednik Igor Lukšič nije član vlade, pa javno može govoriti kritički, upozoravajući na nepravilnosti u djelovanju vlade i koalicije.

Prema ocjeni Dnevnika,  za sudbinu vlade i koalicije mogla biti presudna sljedeća dva mjeseca. Premijerka Bratušek najavila je da će do 25. rujna predstaviti nove mjere potrebne za smanjenje proračunskog deficita i financijsku stabilizaciju u idućoj godini i da mjere neće biti popularne, a u listopadu se održava i kongres njene stranke.

Osnivač stranke Pozitivna Slovenija (PS), ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković odstupio je s mjesta njenog predsjednika zbog nalaza protukorupcijske komisije da joj nije   prijavio svu imovinu koju je stekao dok je obavljao javne funkcije. No, Janković ne želi unaprijed isključiti mogućnost da se ponovo kandidira za njenog predsjednika i vrati se u politiku, čime stranku koju sada vodi Bratušek drži za svog taoca, piše slovenski list.

(Izvor: Dnevnik.si)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU