EU / POLITIKA

Vlada RH sprema izmjene Zakona o privatizaciji Ine

23.06.2014. 11:42 / Izvor: Business.hr

Premijer Hrvatske Zoran Milanović najavio je izmjene Zakona o privatizaciji Ine. "Postoji ta pravna mogućnost da se zakonskom odredbom zaštiti nacionalni interes nad vlasništvom nacionalne energetske kompanije od pravnih osoba koje su izvan Europske unije. Unutar EU takva ograničenja ne možete postavljati, ali postoje neki presedani, kada je nekim državama dopušteno da to rade prema vani. Takvi primjeri postoje u Italiji i u Belgiji", rekao je Milanović.

Odredbe u postojećem zakonu Hrvatskoj daju posebna prava, koja nisu u skladu s pravnom stečevinom EU-a i koja su trebala biti promijenjena još prije jer je to tražila Europska komisija.

Stoga se pripremaju izmjene Zakona o privatizaciji Ine, prema kojima država više ne bi imala ta posebna prava, nego bi se postavila u ulogu regulatora, koji štiti nacionalne interese u području energetike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU