Von der Leyen: Potreban reciprocitet u izvozu vakcina

20.03.2021. 09:30 / Izvor: Agencije
Von der Leyen: Potreban reciprocitet u izvozu vakcina

Tražimo veću otvorenost, jer je Evropa među regijama u svijetu koji najviše izvozi vakcine, poručila je predsjednika Evropske komisije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na veću otvorenost i reciprocitet u izvozu vakcina protiv COVID-19.

Za italijanski dnevni list La Republica govorila je o aktuelnim nesuglasicama Evropske unije s Velikom Britanijom i SAD-om oko isporuka vakcina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Tražimo veću otvorenost, jer je Evropa među regijama u svijetu koji najviše izvozi vakcine, ali je potreban reciprocitet”, rekla je Von der Leyen.

Potvrdila je da je EU u kontaktu s Velikom Britanijom oko izvoza vakcina, ali je odbila navesti detalje razgovora s premijerom Borisom Johnsonom.

Najavila je da će se o pitanjima reciprociteta i potrebnih mehanizama razgovarati i s drugim evropskim zemljama na sastanku narednog četvrtka.

Predsjednica EK-a je rekla da je uvjerena da će evropski cilj da vakciniše 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta biti postignut uprkos nedavnim suspenzijama i kašnjenjima vakcine AstraZeneca.

Von der Leyen je dodala da je ruska vakcina Sputnjik V na razmatranju i da još nema podataka o proizvodnim kapacitetima za tu vakcinu, što je materijal neophodan za odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU