Vrijeme da inovacije zauzmu svoje mjesto u socio-ekonomskom razvoju BiH

24.03.2014. 08:47 / Izvor: Fena
Vrijeme da inovacije zauzmu svoje mjesto u socio-ekonomskom razvoju BiH

Inovacije su čvrst temelj socio-ekonomskog razvoja i vrijeme je da inovacije zauzmu svoje mjesto u našem institucionalnom i strateškim okvirima razvoja Bosne i Hercegovine, izjavila je zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Inovacije su čvrst temelj socio-ekonomskog razvoja i vrijeme je da inovacije zauzmu svoje mjesto u našem institucionalnom i strateškim okvirima razvoja Bosne i Hercegovine, izjavila je zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.

Na konferenciji za novinare na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) Sarajlić- Maglić je naglasila značaj projekta prekogranične saradnje "Platforma za trans-akademsku saradnju u oblasti inovacija" u čijoj je realizaciji EFSA član konzorcija.

Taj projekt je iz perspektive Ministarstva civilnih poslova značajan, kako je dodala, prije svega zato što uključivanjem u rad regionalnih istraživačkih projekta doprinosi razvoju kulture istraživanja u BiH. Putem tog projekta, po njenim riječima, pokazat ćemo da imamo izgrađene kapacitete da se na kvalitetan način uključimo u naučnoistraživačke mreže u regionu.

Ovaj projekt je finansiran iz IPA Adriatic CBC programa, iz poziva koji se odnosi na strateške projekte. Projektne aktivnosti traju od novembra 2013. do marta 2016. godine i usmjerene su na naučnoistraživačke institucije koje su kreatori politika te poslovne subjekte.

Projekt implementiraju Ekonomski fakultet u Sarajevu (BiH), zajedno s partnerima. Ukupna vrijednost projekta je 5.865.690,05 eura.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić je istakao da se značaj projekta ogleda u tome što će podstaći razvoj invacija u skladu s opredjeljenjem EU da inovacije budu osnova konkurentske sposobnosti kompanija i da kompanije imaju optimalne uvjete za njihov razvoj.

Taj projekt bi, kako je dodao Čičić, u svakoj od osam zemalja koje učestvuju u njegovom radu, trebao omogućiti da se stvore barem minimalne pretpostavke s obzirom na to da postoje značajne razlike u današnjem stepenu tretmana inovacija. Tako je, naprimjer, u Italiji i Sloveniji taj razvoj daleko odmakao, dok je u BiH, Crnoj Gori, Albaniji još u nekim početnim fazama.

Po njegovim riječima, značaj projekta bi se ogledao i u tome da nakon dvije godine, ali i kasnije postoje određeni centri tehnološkog transfera (TTO) koji će biti aktivni učesnici u stimuliranju, skupljanju, organizovanju, finansiranju svega onoga što se odnosi na inovacije u pogledu proizvodnje i uslužnog sektora.

"Također, značaj projekta je što ćemo uspostaviti postdiplomski studij koji će tokom trajanja projekta izvesti 16 kandidata, odnosno magistara inovacija, a nadamo se da će studij nastaviti da radi i nakon toga", dodao je Čičić.

Naglasio je da će se još provesti istraživanja i dobiti egzaktni podaci o tome kakva je situacija u kompanijama i institucijama, te istraživačkim laboratorijama, kao i da se očekuje da će svaka od osam zemalja koje učestvuju u projektu dobiti nacionalnu strategiju razvoja inovacija.

EFSA, kako je kazao dekan Željko Šain, od ovog projekta očekuje da učvrsti i proširi svoju međunarodnu saradnju u oblasti naučnoistraživačkog i stručnog rada i da se kadrovi EFSA dalje osposobljavaju.  - EFSA je u svakom pogledu, kvalitativno i kvantitativno, obogaćen ovim projektom- naglasio je Šain.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU