EU / POLITIKA

Za likvidnost banaka 1,65 milijardi eura

30.06.2014. 09:45 / Izvor: SRNA

Evropska komisija odobrila je 1,65 milijardi eura za obezbjeđivanje likvidnosti bugarskih banaka.

U saopštenju iz Evropske komisije navodi se da je bugarska Vlada juče zatražila odobrenje kreditne linije za podršku bankarskom sistemu, nakon spekulativnih napada posljednjih nekoliko sedmica.

"Evropska komisija smatra da je prijedlog u skladu sa pravilima jedinstvenog tržišta EU", saopšteno je iz Evropske komisije, a prenose bugarski elektronski mediji.

Prošle sedmice građani su, nakon niza dezinformacija o stanju komercijalnih banaka u Bugarskoj, počeli masovno da podižu svoje ušteđevine iz Korporativne banke, a zatim i iz Prve investicione banke.

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev, nakon jučerašnjeg sastanka sa liderima političkih stranka, ministrom finansija i guvernerom Centralne banke, izjavio je da Bugari nemaju razloga da strahuju za svoju ušteđevinu.

Plevneliev je rekao da državne institucije i političke partije u potpunosti podržavaju napore na stabilizaciji bankarstva u zemlji.

Bugarske vlasti tokom vikenda uhapsile su petoro ljudi zbog sumnje da pripremaju zavjeru radi destabilizacije bugarskog bankarskog sistema putem širenja lažnih informacija o stanju komercijalnih banaka u toj zemlji.

Ova zemlja je od 2007. godine članica EU, a ukupne ušteđevine građana iznose više od 21 milijarde eura.

Bugarska, kao i BiH, provodi režim tzv. valutnog odbora /karenski bord/, prema kome se domaća valuta automatski emituje i povlači u zavisnosti od priliva, odnosno odliva deviza.

Jedan euro trenutno vrijedi 1,95 leva.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU