EU / POLITIKA

Za ulazak BiH u EU više od 85 odsto građana

24.04.2014. 09:05 / Izvor: eKapija.ba

U informaciji Direkcije za evropske integracije BiH navodi se da više od 85 posto ispitanih građana ima pozitivno mišljenje o EU, što je za pet posto više u odnosu na godinu ranije, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH. Da je stvaranje novih radnih mjesta najveća prednost ulaska u EU smatra 40 od 100 ispitanika, što je dva puta više u odnosu na broj građana koji misle da će ulazak u EU garantovati mir i političku stabilnost.

Samo sedam posto ispitanika misli da nema prednosti od ulaska u EU. Većina ispitanika smatra da su glavni nedostaci ulaska u EU veći troškovi života i porezi, ali je ovaj odgovor značajno manji u odnosu na istraživanje iz 2012. godine.

Istovremeno, 10 posto građana smatra da ulazak u EU nema nedostataka, što je znatno veći procenat u odnosu na istraživanje provedeno godinu ranije.

Skoro dvije trećine ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma koju treba provesti, a upoređivanjem rezultata iz proteklih istraživanja može se zaključiti da godišnja stopa rasta podrške građana za ovu reformu iznosi 10 posto. Više od 35 posto ispitanika smatra da BiH ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a 32 posto iznosi stav da BiH pregovara o članstvu u EU.

Da reforme treba provoditi radi stvaranja boljih uslova za život u BiH smatra 66,7 posto ispitanika. Istraživanje je pokazalo da građani BiH žele biti informisani o temama u vezi sa fondovima EU, najviše o konkretnim projektima koji su finansirani sredstvima iz fondova EU. Samo 16 posto ispitanika nije zainteresovano za ove teme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU