EU / EKONOMIJA

Zagađenje zraka košta Evropu 166 milijardi eura godišnje

21.01.2021. 13:01 / Izvor: Agencije

Zagađenje zraka košta Evropu 166 milijardi eura godišnje, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu u kojem se ispituju troškovi prerane smrti, bolesti i izgubljenih radnih dana zbog onečišćenja u 432 evropska grada.

Ovaj izvještaj, koji je izradila organizacija CE Delft za Evropsku alijansu za javno zdravstvo proučava 432 grada u 27 zemalja Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Švicarske.

Studija upoređuje tri glavna onečišćivača zraka – čestice, ugljični dioksid i ozon, te njihove troškove povezane s liječenjem, smanjenjem životnog vijeka ili bolestima poput teškog hroničnog bronhitisa i slično.

London predvodi gradove s najvišim troškovima povezanim s onečišćenjem (11.4 milijarde eura), ispred Bukurešta i Berlina, dok je Pariz na sedmom mjestu.

"Naše istraživanje otkriva koliko je otrovni zrak štetan za zdravlje, ali i koliko značajnih nejednakosti postoji između različitih evropskih zemalja", komentira generalni sekretar EPHA-e Sascha Marschang, koji je dodao kako "situaciju mogu poboljšati politike javnog prijevoza, a gradovi mogu smanjiti troškove potičući mobilnost koja ne zagađuje okoliš".

Zagađenje zraka u gradovima posljedica je nekoliko faktora – prijevoza, grijanja domova ili čak industrijskih ili poljoprivrednih aktivnosti. Iako je teško precizno procijeniti udio svakog od ovih sektora, izvještaj se bavio prijevozom i procijenio da porast broja automobila u gradu za samo 1 posto povećava socijalne troškove za gotovo 0.5 posto.

"Moramo se potruditi prijeći na prijevoz koji manje zagađuje – hodanje, vožnju biciklom i električna vozila", dodao je Marshang.

Zagađenje zraka odgovorno je za 480.000 preranih smrtnih slučajeva u Evropi, navodi Evropska agencija za okoliš (EEA), a te brojke bi mogle biti samo veće. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU