Zastoj teretnih vozila u Sloveniju zbog primjene elektronskog obračuna cestarina

03.04.2018. 13:37 / Izvor: HINA
Zastoj teretnih vozila u Sloveniju zbog primjene elektronskog obračuna cestarina

Sustav je obvezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Zbog početka primjene novog sustava elektroničkog obračunavanja cestarina za teretna vozila u Sloveniji, na više graničnih prijelaza u utorak nastaju kolone i zastoji pri ulasku tih vozila iz Hrvatske u Sloveniju.

Prema podacima slovenskog prometno-informacijskog centra, na ulazak na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje kamioni čekaju oko tri sata, a na prijelazu Mecelj/Gruškovje jedan sat. Vrijeme čekanja na prijelazu Lupinjak/Dobovec je dva sata, a na prijelazu Mursko Središće/Petišovci 50 minuta, prenosi Hina.

Novi način obračuna cestarine vrijedi od 1. travnja, ali je zbog uskrsnih blagdana na snazi bila zabrana teretnog prometa, pa je u utorak praktično prvi dan njegova testiranja, zbog čega dolazi do teškoća i nastanka kolona.

Umjesto dosadašnjeg sistema s naplatnim kućicama, državna kompanija DARS koja upravlja slovenskim autocestama prešla je na sistem obračuna cestarina u slobodnom prometu bez barijera nazvan DarsGo, pri čemu se cestarina naplaćuje prema pređenim kilometrima.

Sustav je obvezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Elektronički obračun cestarina u slobodnom prometnom toku odvija se preko ukupno 128 portala smještenih na autocestama. Teretna vozila pri ulasku u Sloveniju trebaju imati poseban uređaj DarsGo kojega portali registriraju na ulasku. Elektroničkim praćenjem tako se dobiju podaci za obračun cestarine za svako vozila, ovisno o njegovoj ukupnoj masi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU