EU / FONDOVI

Završeni projekti iz programa prekogranične saradnje IPA 2007 - 2013

27.04.2018. 09:51 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o napretku u implementaciji programa prekogranične/teritorijalne saradnje iz okvira IPA I i IPA II za 2017. godinu.

Potpuno su završeni IPA programi iz perioda 2007 -2013, i to dva transnacionalna programa, SEE (Jugoistočna Evropa) i MED (Mediteran) te IPA Jadranski program prekogranične saradnje. U prošloj godini i početkom ove godine završena su i tri bilateralna programa sa susjednim zemljama: Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Ostvaren je napredak i u provođenju šest programa teritorijalne saradnje  u okviru IPA II (2014-2020) u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina. Riječ je o dva bilateralna, i to BiH - Crna Gora i Srbija - BiH, jednom trilateralnom; Hrvatska - BiH – Crna Gora i tri transnacionalna: Jadransko-jonski transnacionalni program (ADRION), Dunavski transnacionalni program i Mediteranski transnacionalni program (MED).

Ovi programi implementiraju se putem javnih poziva za podnošenje projektnih prijedloga koji se periodično objavljuju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU