Zemlje Zapadnog Balkana i Moldavija pristupile programu Horizon 2020

01.07.2014. 14:14 / Izvor: eKapija.ba

Zajedno sa Robert-Jan Smitsom, generalnim direktorom za istraživanje i inovacije pri Evropskoj komisiji, ovih šest zemalja potpisale su u Briselu sporazume o pristupanju.

Pet zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Republika Moldavija danas su osigurale puni pristup novom sedmogodišnjem programu Evropske unije za istraživanje i inovacije, pod nazivom Horizont 2020.

Zajedno sa Robert-Jan Smitsom, generalnim direktorom za istraživanje i inovacije pri Evropskoj komisiji, ovih šest zemalja potpisale su u Briselu sporazume o pristupanju.

(Igor Davidović (lijevo), šef Misije BiH pri EU u Briselu, potpisuje pristupanje programu Horizon 2020)

Svih šest država sarađivale su sa Evropskom unijom u oblasti istraživanja i inovacija putem Sedmog okvirnog programa (FP7), a nastoje i dalje nadograđivati ta iskustva u okviru programa Horizont 2020.

Komesarka Evropske unije za istraživanje, inovacije i nauku Máire Geoghegan-Quinn tom prilikom je izjavila da su sporazumi koji su danas potpisani dobri za ove zemlje i dobri su za Evropsku uniju.

„Povećana saradnja u oblasti istraživanja i inovacija stvorit će nove prilike za rast, konkurenciju i nova radna mjesta u svim našim ekonomijama. Pristupanje programu Horizont 2020 omogućit će mobilnost izvrsnih naučnika, osnažiti nacionalne istraživačke sisteme, i pomoći zemljama da se integriraju u Evropski istraživački prostor“, kazala je ona.

Istraživači, poslovni i drugi istraživački partneri iz ovih šest država već su dobro upoznati i uključeni u istraživačke projekte i mreže u Evropskoj uniji. Činjenica da sve zemlje istovremeno pristupaju programu također će proširiti mogućnosti za regionalnu saradnju.

Da bi se iz programa Horizon 2020 dobio maksimum, svih šest zemalja treba da nadograđuju svoja iskustva iz FP7, i unapređuju nacionalne istraživačke i inovacijske kapacitete. Iako je učešće malih i srednjih preduzeća još uvijek ograničeno, broj malih preduzeća koja se uključuju u istraživanje i inovacije raste što predstavlja još jedan kvalitetan korak prema uspješnom učešću u programu Horizon 2020, imajući u vidu veći fokus programa na cjelokupan inovacijski lanac, od laboratorije do tržišta. Sporazumi o pristupanju, koji će se primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2014., omogućit će istraživačkim i inovacijskim tijelima iz svih pet zemalja zapadnog Balkana i Moldavije da od samog početka iskoriste prilike za finansiranje koje im se nude u okviru programa Horizont 2020.

Program će trajati od 2014. do 2020.

S ovim današnjim potpisima, ukupno deset zemalja je trenutno pridruženo programu Horizon 2020, saopćeno je iz Evropske komisije, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU