Žena prvi put na čelu Univerziteta Oxford

29.05.2015. 11:04 / Izvor: Fena
Žena prvi put na čelu Univerziteta Oxford

Oxford je jedan od najprestižnijih univerziteta na svijetu. Osjećam se izuzetno privilegiranom što imam priliku da rukovodim ovom značajnom institucijom, kazala je 56-godišnja Louise Richardson.

Univerzitet Oxford imenovao je u četvrtak prvi put u osam stoljeća svog postojanja ženu za direktoricu ove institucije Louiseu Richardson koja trenutno upravlja univerzitetom St Andrews u Škotskoj.

Richardson će zamijeniti aktuelnog oksfordskog vicekancelara Andrewa Hamiltona početkom iduće godine, a njen mandat će trajati sedam godina.

Njeno naimenovanje treba da potvrdi Kongregacija, zakonodavni organ univerziteta. Ona će tada postati prva žena na ovom položaju otkako je osnovan univerzitet 1230. godine.

"Oxford je jedan od najprestižnijih univerziteta na svijetu. Osjećam se izuzetno privilegiranom što imam priliku da rukovodim ovom značajnom institucijom", kazala je 56-godišnja Louise Richardson.

Rođena u Irskoj Richardson je studirala historiju u Dublinu i političke nauke u Kaliforniji dok je doktorirala na univerzitetu Harvard. Poznata je po radovima o terorizmu i sigurnosti.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU