Zovko: Zagrebački samit europska perspektiva regije zapadnog Balkana

06.05.2020. 09:51 / Izvor: Fena
Zovko: Zagrebački samit europska perspektiva regije zapadnog Balkana

Za šest zemalja zapadnog Balkana samit je prilika za potvrdu obvezanosti na vladavinu zakona, demokraciju i stalne reforme.

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora EPP-a za vanjske poslove Željana Zovko pozdravila je današnje održavanje samita u Zagrebu, kazavši kako će Europska unija i države članice iskoristit tu prigodu kako bi još jedanput potvrdile europsku perspektivu regije zapadnog Balkana, kao i svoju obvezanost, kako u političkom tako i u financijskom pogledu.

Pored toga, zagrebački samit o zapadnom Balkanu, koji je središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem, ukazuje na to da je upravo Hrvatska od svih članica EU-a najviše pogođena postojećom, ali i potencijalnom nestabilnošću koja vlada u regiji, smatra Zovko.

Za šest zemalja zapadnog Balkana samit je prilika za potvrdu obvezanosti na vladavinu zakona, demokraciju i stalne reforme, priopćio je Ured zastupnice Zovko.

"Europska unija, posebice u ovom kriznom vremenu, iskazala je solidarnost prema partnerima sa zapadnog Balkana. Samit će kao primjer naših bliskih i partnerskih odnosa naglasiti uzajamnu potporu u suzbijanju epidemije s kojom smo trenutno svi suočeni", izjavila je Zovko.

U duhu posebnih odnosa s regijom zapadnog Balkana, EU je aktivirala pomoć u iznosu od 3,3 milijarde eura i zemljama iz regije omogućila pristup dodatnim instrumentima europske pomoći.

Zovko je kao izvjestiteljica za novi instrument pretpristupne pomoći također pozvala na kontinuiranu obostranu obvezanost na proces proširenja.

Naglasila je značaj poštivanja osnovnih vrijednosti, demokratskih i odgovornih institucija i vladavine zakona, dodavši da će Europska unija nastaviti pomagati partnerima na zapadnom Balkanu u jačanju institucionalnog okvira, borbi protiv kriminala i korupcije i unapređivanju demokracije.

Održavanjem ovogodišnjeg zagrebačkog samita obilježava se 20. obljetnica prvog sastanka na vrhu EU-a, na kojem su sudjelovala izaslanstva iz jugoistočne Europe, koji je također održan u Zagrebu.

"Zahvaljujući predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a, europska integracija zapadnog Balkana ponovno se našla u samom vrhu prioriteta EU-a. Ovaj sastanak na vrhu predstavlja, uz otvaranje pregovora sa Sjevernom  Makedonijom i Albanijom, ključni uspjeh hrvatskog predsjedanja", zaključila je Zovko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU