Zvanično: Digitalni certifikati za slobodna putovanja od 1. jula

09.06.2021. 12:11 / Izvor: Akta.ba
Zvanično: Digitalni certifikati za slobodna putovanja od 1. jula

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i printanom formatu.

Evropski parlament danas je odobrio uredbu o Digitalnoj potvrdi EU za Covid-19, koja će omogućiti sigurno i slobodno putovanje unutar EU.

Time će se ponovno pokrenuti turizam i ekonomija, te držati virus pod kontrolom.

Potvrda će biti besplatna, sigurna i dostupna u digitalnom i printanom formatu. Potvrda neće samo naznačiti je li osoba vakcinisana, već će se koristiti i kao dokaz da je osoba imala negativan test ili da se oporavila od Covid-19.

Nakon odobrenja Vijeća, uredba će stupiti na snagu 1. jula i trajati 12 mjeseci, s mogućnošću produženja, ovisno o stanju pandemije.

Digitalna potvrda bi trebala olakšati slobodno kretanje i doprinijeti postupnom ukidanju ograničenja na koordiniran način među članicama EU.

Certifikat će nacionalna tijela izdati besplatno, a sadržavat će QR kod. Navedeno je da digitalna potvrda neće biti preduslov za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom.

Naglašeno je da će se morati uzeti u obzir naučni dokazi, "uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)", a o mjerama treba obavijestiti ostale države članice i Komisiju, ako je moguće, 48 sati unaprijed, a javnost treba obavijestiti 24 sata unaprijed.

Države EU potiču se da osiguraju da testiranje na koronavirus bude pristupačno i široko dostupno. Na zahtjev parlamenta, Evropska komisija je obećala osigurati 100 miliona eura u okviru Instrumenta za hitnu podršku kako bi države članice mogle kupiti testove za izdavanje EU digitalnih Covid certifikata o testiranju.

Sve zemlje EU moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdane u drugim državama članicama za vakcine koja je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA). Na državama članicama je da odluče hoće li prihvatiti i certifikate za vakcine koja su odobrena prema nacionalnim postupcima odobrenja ili za vakcine koje su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za hitnu upotrebu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU