NATO

NATO pozdravlja produženje sporazuma Novi START

03.02.2021. 15:51 / Izvor: Akta.ba

NATO pozdravlja i u potpunosti podržava produženje sporazuma Novi START između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije na pet godina, saopćeno je iz NATO sjedišta u Briselu. 

Kako je navedeno u saopćenju, NATO saveznici vjeruju da sporazum Novi START doprinosi međunarodnoj stabilnosti, te izražavaju snažnu podršku njegovoj daljnjoj provedbi kao i aktivnom dijalogu o načinima za poboljšanje strateške stabilnosti.

Saveznici su i dalje odlučni podržati postojeće sporazume i obaveze o razoružanju, kontroli naoružanja i neširenju oružja. Oni su izrazili podršku daljnjim pregovorima o kontroli naoružanja, s ciljem poboljšanja sigurnosti Saveza, uzimajući u obzir prevladavajuće međunarodno sigurnosno okruženje.

Produženje ugovora saveznici vide kao početak, a ne kao kraj napora za rješavanje nuklearnih prijetnji i novih izazova strateške stabilnosti.

Iako Sjedinjene Države uključuju Rusiju na načine kako bi unaprijedili naše kolektivne interese, NATO ostaje jasnih pogleda na izazove koje Rusija postavlja.

"Sarađivati ćemo blisko kako bismo odgovorili na agresivne aktivnosti Rusije, koje predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti", poručili su iz NATO-a.

PODIJELI:

TAGOVI:

NATO

Novi START

sporazum

Brisel

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

NATO