EU / NATO

NATO standardizacija doprinosi napretku ekonomije u BiH

15.03.2021. 09:48 / Izvor: Akta.ba
NATO standardizacija doprinosi napretku ekonomije u BiH

Otvaraju se nove poslovne mogućnosti za brojne poslovne subjekte uključujući i vojnu – namjensku industriju.

Širok je spektar benifita, koje NATO standardizacija donosi državama. One se manifestuju kroz operativno, proceduralno, materijalno i administrativno polje. Prije svega, osnovna benefit NATO standardizacije je ta što omogućava članicama da rade zajedno, uz postizanje veoma visokog nivoa učinkovitosti, sprečavajući dupliciranje, nacionalnih resursa, što dovodi do njihove značajne uštede i bolje upotrebe. Također, standardizacija im omogućava da u svoje aktivnosti uključe i partnerske države, koje će dodatno doprinijeti povećanju sposobnosti Saveza, nadomiještajući kritične resurse država članica. Doprinosi snaga partnera u operacijama pod vođstvom NATO-a mogu uspjeti samo korištenjem provjerenog seta standarda Saveza u svim poljima standardizacije - operativnim, proceduralnim, materijalnim i administrativnim.

"Operacije, kao i druge aktivnosti Saveza, ne mogu biti efikasne, niti efektivne, bez usvajanja i primjene zajedničkih standarda", rekao je za portal Akta.ba prof. dr. Alija Kožljak, šef odsjeka za Međunarodne odnose i evropske studije na Međunarodnom Burch univerzitetu i bivši Vojni predstavnik BiH pri NATO-u.

Ugovore o standardizaciji u NATO država članica treba da potvrdi odgovarajućim nacionalnim dokumentom. Sporazum o standardizaciji (STANAG) je NATO-ov dokument, koji predstavlja saglasnost država članica da implementiraju standard, da li to bilo u cijelosti ili djelomično, sa ili bez rezerve, prvenstveno kako bi se udovoljilo zahtjevima interoperabilnosti. STANAG definira jedinstveno rješenje zajedničkih problema ili potreba. Dogovoreni STANAG je konačni rezultat participacije svih NATO članica.

"Bosna i Hercegovina, kako još uvijek nije članica Saveza, nije ni potpisala ovaj sporazum. Međutim, BiH je kroz postojeće mehanizme saradnje, uključujući i Program reformi - Godišnji nacionalni program (ANP), prihvatila i usvojila brojne NATO standarde, u različitim oblastima. U strukturi Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH), postoje  posebne organizacijske jedinice, koje se bave standardizacijom. Njihovi pripadnici se obučavaju i usavršavaju, kako bi pratili dostignuća u ovoj oblasti. Oni primjenjuju odgovarajuće softvore, te poduzimaju mjere i aktivnosti, sve u cilju da BiH usvoji što veći broj NATO standarda. Mogu reći da je BiH dostigla značajan nivo standardizacije, posebno u oblasti procedura i administracije. Tako, još od 2009. godine, Tim OSBiH je akreditovan za provođenje ocjenjivanja jezičkih vještina, implementirajući STANAG 6001, sve u skladu sa specifičnim kriterijima i nivoima, koje je odredila NATO Agencija za standardizaciju", pojasio je profesor Kožljak.

Kada BiH postane članica Saveza, potpisat će dokumente o ratifikaciji, odnosno Nacionalni odgovor o potvrđivanju NATO standarda (STANAG). BiH će onda i formalno preuzeti dio odgovornosti u procesu NATO standardizacije, odnosno u uspostavljanju i primjeni standarda koji se odnose na osnovne NATO doktrine u različitim oblastima. BiH će tada učestvovati u donošenju i izmjenama NATO standarda kojih trenutno ima više od hiljadu.

Ekonomski napredak BiH uz pomoć NATO standardizacije

NATO standardizacija već doprinosi napretku ekonomije u BiH. Međutim, taj doprinos bi neuporedivo bio veći ulaskom BiH u NATO. Ovaj napredak se manifestuje kroz direktne i indirektne ekonomske uticaje.

"Neposredne benefiti uključuju, prije svega, smanjenje iznosa potrebnog za efikasno izvršenje misije OSBiH, odnosno za odbranu zemlje. Znači, na ovaj način se smanjuju troškovi odbrambenog sistema, zato što postaje dostupnim konzumiranje sistema kolektivne obrane NATO-a i druga 'smart' rješenja zajedničkog korištenja resursa, kao i NATO fondovi. Također, prihvatanje standarda omogućava bh naučnicima, ekspertima i drugima da sudjeluju u projektima NATO-a, razvijajući tako kompetencije i spoznaje o najnovijim tehnološkim i drugim dostignućima. Osim toga, omogućilo bi se i domaćim kompanijama da učestvuju u ponudama i tenderima NATO-a", istakao je.

Također, otvaraju se i nove poslovne mogućnosti za brojne poslovne subjekte, uključujući i vojnu – namjensku industriju. Indirektne benefiti podrazumijevaju činjenicu da standardizacija podstiče reforme, što rezultira izgradnjom boljeg poslovnog okruženja, kako za domaće, tako i za strane poslovne partnere.

"Značajno se smanjuju i rizici na nivou države, što za posljedicu ima smanjenje kamatnih stopa i povećanje domaćih i stranih investicija. Na ovaj način bi se direktno potspješio razvoj i rast cjelokupne privrede BiH", naglasio je profesor Alija.

NATO standardizacijom brže do članstva u EU

Implementacijom NATO standarda obezbjeđuje se razvoj vojnih sposobnosti  zemlje  bitnih i za  članstvo u  Evropskoj  uniji što zemlji obezbjeđuje da u budućnosti bude aktivan činilac razvoja jedinstvenih evropskih vojnih sposobnosti. 

NATO i EU usko sarađuju u svim oblastima, a posebno u oblasti sigurnosti i odbrane. Većina država su članice i jedne i druge organizacije, što znači da se u velikoj mjeri radi o istim standardima. Tome ide u prilog i činjenica da je NATO svoje standarde uskladio sa zahtjevima međunarodne norme ISO 9000.

"Objavljen je standardizacijski sporazum u području kvalitete, kao STANAG 4107, koji definira postupke i uvjete pod kojima se vrši među-državno osiguranje kvalitete vojnih proizvoda od strane ovlaštene državne institucije. Ovo nam govori da bi BiH usvajanjem i primjenom NATO standarda, u velikoj mjeri istovremeno usvajala i standardizaciju EU. Svaki napredak BiH u ovoj oblasti kroz aktivnosti NATO-a direktno doprinosi približavanju Evropskoj uniji", ističe profesor.

Ministarstvo odbrane (MOBiH) i OSBiH već sarađuje sa NATO kancelarijom za standardizaciju, kao i Institutom za standardizaciju BiH. Učestvuju u zajedničim radionicama, edukacijama i sličnim aktivnostima kako bi razvijali neophodne dokumente o standardizaciji.

"Na ovaj način se stvaraju preduslovi za uspostavu efikasne organizacije i zajedničkog razumijevanja procesa standardizacije, što će direktno pomoći, kako odbrambenom planiranju i interoperabilnosti operativnih sposobnosti OSBiH, tako i pomoći drugim institucijama u BiH da ostvare interakciju sa odgovarajućim međunarodnim i državnim tijelima za standardizaciju", kazao je Kožljak.

Kao rezultat toga, izrađen je i usvojen Pravilnik o standardizaciji u MOBiH i OSBiH, Uputstvo o kodifikaciji, Uputstvo za kontrolu kvalitete materijala u MOBiH te drugi dokumenti i propisi. Slične aktivnosti su se organizovale sa BHANSA-e čime se radilo na standardizaciji, odnosno civilno-vojnoj koordinaciji u vazduhoplovstvu BiH. Prisustvo NATO štaba u Sarajevu, kao i Misije EU EUFOR, te intenzivna saradnja sa njima značajno doprinosi da bh institucije kontinuirano ostvaruju progres u ovoj oblasti.

Zajednički standardi

Doprinoseći postizanju interoperabilnosti među snagama NATO-a, kao i sa snagama NATO partnera, standardizacija omogućava učinkovitiju upotrebu resursa i na taj način povećava operativnu učinkovitost i efikasnost odbrambenih sposobnosti Saveza. Da bi kvalitetno i efektivno sarađivale, snage NATO-a kao i snage partnera moraju dijeliti zajednički set standarda.

"Bosna i Hercegovina, kao država partner, učestvuje u NATO-ovom progamu Platforma interoperabilnosti. Ovaj program okuplja saveznike i partnere, koji su pokazali posvećenost jačanju svoje interoperabilnosti s NATO-om, čime se direktno doprinosi usklađivanju doktrine BiH sa NATO-om, odnosno stvaraju uslovi za zajedničko djelovanje. BiH je aktivno uključena i u aktivnosti Odbora za stanadardizaciju, koji predstavlja krovno tijelo NATO-a za dotičnu oblast", navodi Kožljak.

Brojne su posjete predstavnika NATO-ove Agencije za standardizaciju realizovane u BiH, što nivo saradnje u ovoj oblasti podiže na sve veći nivo. Također, pripadnici OSBiH učestvuju u radionicama i drugim dogadjajima, koje NATO organizuje, kako u sjedištu, državama članicama, ili u BiH, kontinuirano snažeći interoperabilnost.

Nažalost, BiH se za razliku od drugih evropski zemalja ne može pohvaliti naoružanje i vojnom opremom OSBiH.

"Istina je da naoružanje i vojna oprema OSBiH, zbog budžetskih ograničenja, ne prati najnovija tehnološka dostignuća. Međutim, ljudstvo, kao najbitniji reurs se kontinuirano usavršava, osiguravajući na taj način da se u velikoj mjeri nadomjesti nedostatak, odnosno da BiH zadrži visok stepen interoperabilnosti sa NATO-om", zaključio je profesor.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU