William Edwards: Svaka zemlja treba odlučiti kako će razvijati odnose s NATO-om

02.09.2020. 09:40 / Izvor: Akta.ba
William Edwards: Svaka zemlja treba odlučiti kako će razvijati odnose s NATO-om

Sjevernoatlantski savez (NATO) ostaje trajno predan Bosni i Hercegovini i nastavit će pružati podršku neophodnim reformama.

Sjevernoatlantski savez (NATO) ostaje trajno predan Bosni i Hercegovini i nastavit će pružati podršku neophodnim reformama, jer stabilna BiH je od izuzetne važnosti za mir i stabilnost u regionu.

To je u razgovoru za Akta.ba istakao američki brigadni general William J. Edwards, komandant NATO snaga u BiH.

NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Otkako se Bosna i Hercegovina pridružila programu Partnerstvo za mir 2006. godine, ova saradnja snažno je usmjerena na razvoj potpuno profesionalnih oružanih snaga sposobnih pružiti sigurnost zemlje. U tom smislu, od maja 2007. godine, BiH učestvuje u Procesu planiranja i revizije (PARP) Partnerstva za mir koji usmjerava i mjeri napredak odbrambenih i vojnih reformi. 

"Oružane snage Bosne i Hercegovine rade zajedno sa savezničkim i partnerskim oružanim snagama u Afganistanu od 2009. godine, pokazujući svoj visoki profesionalizam u okviru NATO vođene misije Odlučna podrška u obuci, savjetovanju i pomoći afganistanskim snagama sigurnosti i institucijama", navodi brigadni general Edwards.  

Napominje i da Bosna i Hercegovina također aktivno učestvuje u NATO-ovom programu Izgradnje integriteta koji se fokusira na dobro upravljanje i transparentno i efikasno korištenje odbrambenih resursa. 

"BiH NATO akreditovani Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) nudi stručnu obuku o izgradnji integriteta i drugim temama NATO i partnerskim zemljama. Nadalje, Bosna i Hercegovina učestvuje u NATO-ovom programu Naukom za mir i sigurnost od 2007. godine, koji uključuje napredne tehnologije, odgovor na katastrofe, otkrivanje eksploziva, kibernetičku odbranu, kao glavne oblasti naučne saradnje".  

U međuvremenu, dodaje komandant NATO snaga u BiH, naša zemlja nastavlja raditi u okviru Partnerstva za mir na nizu konkretnih zadataka na kojem rade bh. institucije. 

Važno je istaći da sve ove reforme poboljšavaju transparentnost i odgovornost u cjelini u zemlji, i tu leži prednost za sve građane BiH. 

 

BIH na putu u NATO

"NATO je predan pružati podršku BiH u ispunjavanju njenih prioriteta navedenih u njenom partnerstvu sa NATO-om, a prisustvo NATO Štaba Sarajevo dokaz je kontinuirane predanosti NATO-a vašoj zemlji".

Procjenjujući da li je ulazak BiH u NATO moguć u skorije vrijeme, Edward ističe da se članstvo u NATO-u zasniva na zahtjevu suverene evropske zemlje i jednoglasnoj odluci Sjevernoatlantskog vijeća, u skladu sa članom 10. Vašingtonskog sporazuma. 

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, put svake zemlje potencijalnog kandidata ka NATO-u je individualan i jedinstven. U konačnici, na svakoj zemlji je da odluči kako želi da razvija svoje odnose sa NATO-om. NATO u potpunosti poštuje suverenitet BiH i tempo kojim zemlja želi razvijati svoje partnerstvo sa Savezom", kazao je on.

Naglašava da je na bh. vlastima je da postave ciljeve i odrede područja saradnje sa Savezom, te da je NATO Savez pozdravio podnošenje dokumenta Program reformi BiH u decembru prošle godine. O dokumentu je razgovarano na tehničkom nivou i smatra se dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Kako će naša zemlja nastavljati s provedbom reformi sadržanih u Programu, tako će NATO pružati podršku vlastima u ovim nastojanjima.

"U tom svjetlu, radujemo se nastavku saradnje sa Bosnom i Hercegovinom na osnovu Programa reformi koje su dogovorile vlasti BiH, a NATO Štab Sarajevo ostaje predan pružati vam pomoć na tom putu", ističe Edwards.

PREDNOSTI ZEMALJA REGIJE

Govoreći o članstvu zemalja regije koje su već na tom putu, naš sagovornik navodi da je članstvo Crne Gore i Sjeverne Makedonije u NATO-u dobro za stabilnost cijelog Zapadnog Balkana, kao i za međunarodni mir i sigurnost. 

"U vremenima poput ovih, prijatelji i Saveznici su važniji nego ikad, a Crna Gora i Sjeverna Makedonija sada imaju najbolje prijatelje i najbolje saveznike na svijetu".

Neizostavno je spomenuti i ekonomske benefie koje zemlje osjete nakon ulaska u NATO.

"Kada govorimo o Crnoj Gori, ekonomska ulaganja pojedinačnih zemalja članica u tu zemlju su se više nego udvostručila od njenog ulaska u Savez. Sveukupno, članstvo u NATO-u pomaže da se ojača sigurnost, regionalna stabilnost i ekonomski prosperitet", podcrtava komandant NATO Štaba.

Osim toga, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji pomoglo je i tokom pandemije što su dio NATO porodice. Saveznici su objema zemljama pružili podršku, uključujući medicinske potrepštine, zračni most i finansijsku pomoć.

Iako nije članica NATO Saveza, i Bosna i Hercegovina je primila pomoć tokom pandemije od velikog broja NATO saveznica i partnera, uključujući Austriju, Mađarsku, Nizozemsku, Sloveniju (putem EU mehanizma civilne zaštite), Tursku i Sjedinjene Američke Države. Pomoć se sastojala od maski za lice, šatora, poljskih kreveta, vreća za spavanje i električnih grijalica. 

"NATO politike u regionu, uključujući i politiku Otvorenih vrata, imaju za cilj ojačati stabilnost i poboljšati saradnju. Odlučni smo nastaviti pomagati zemljama u regionu da provode reforme. Građani tih zemalja, međudržavna saradnja, regionalna stabilnost i cijela euroatlantska porodica imat će koristi od toga", zaključuje Edwards.

Zemlje koje su pristupile NATO-u ustanovile su da im to olakšava put ka euroatlantskoj integraciji. Koliko zapravo pristupni proces donose trajnu korist državi?

- Evropska unija i NATO su dvije odvojene organizacije, ali je jasno da dijelimo zajedničke vrijednosti i da želimo vidjeti sigurnost i stabilnost u Evropi. Također je jasno da su NATO i Evropska unija suštinski i komplementarni partneri jer obje organizacije imaju većinu istih država članica.

S obzirom na sadržaj NATO programa i zadatke koje BiH mora ispuniti u sklopu evropskih integracija, postoji velika sinergija reformi koje su potrebne za oba procesa.

Kada govorimo o prednostima NATO integracija, zemlje koje se odluče za članstvo u Savezu to rade da bi živote svojih građana učinile sigurnijim i prosperitetnijim. 

Svaka zemlja ima pravo odlučiti o svojoj vlastitoj budućnosti i izabrati svoje vlastite političke i sigurnosne aranžmane. NATO u potpunosti poštuje pravo BiH na donošenje vlastite odluke. Ali neće vas iznenaditi što vjerujem u snagu NATO-a. Ulazak u NATO znači pridružiti se velikoj grupi zemalja koje su predane međusobnoj zaštiti i odbrani. To znači da imate mjesto za stolom i da ste ravnopravni u glasanju o pitanjima koja se tiču ne samo sigurnsoti Zapadnog Balkana, nego cijele Evrope.

Ali, čak i prije članstva očigledne su prednosti integracije u NATO. Reforme na putu zemlje ka NATO-u su stvari koje bi svaki građanin trebao poželjeti i vidjeti u bilo kojoj zemlji: snažne i sposobne institucije i vlasti koje su transparentne, efikasne i odgovaraju na potrebe svojih građana. Sigurnost vodi stabilnosti koja vodi prosperitetu i mogućnostima za sve građane BiH. 

S. Bijedić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti