2000 stručnih knjiga uručeno srednjim stručnim i tehničkim školama u BiH

10.06.2021 12:58:25

Uručeno je sveukupno 2000 stručnih knjiga i priručnika koji će olakšati i unaprijediti svakodnevni rad i proces prenosa i usvajanja znanja

Protekla godina i sve promjene u načinu života i rada izazvane pandemijom virusa COVID-19  jasan su pokazatelj koliki je značaj i doprinos digitalizacije, digitalnih alata i platformi. Međutim, kada je školovanje u pitanju i svakodnevni rad u nastavi, bez obzira na neosporan doprinos interneta, elektronskih knjiga i digitalnih platformi,  knjige, udžbenici i radne sveske su nezaobilazan i esencijalan "alat" za uspješno savladavanje novog gradiva i transfer znanja.

Brojne srednje stručne i tehničke škole širom Bosne i Hercegovine, te njihove školske biblioteke suočavaju se sa nedostatkom knjiga i udžbenika, kao i sa nemogućnošću kupovine stručnih knjiga koje su potrebne za stručno usavršavanje nastavnog kadra. 

Uprava i nastavni kadar  sedam srednjih stručnih i tehničkih škola (Srednjoškolski centra Hadžići, JU Srednja ugostiteljsko-turistička škola Sarajevo, Srednja stručna škola "Džemal Bijedić" Goražde, Srednja tehnička škola "Hasib Hadžović" Goražde, Mješovita srednja škola Tešanj, Mašinska škola Prijedor i Tehnička škola Gradiška) identifikovali su listu stručnih knjiga iz brojnih oblasti, poput  hidraulike, pneumatike, strojarstva, turizma, ugostiteljstva, informatike, kao i literaturu i priručnike koji se odnose na sprovođenje praktične nastave za različita zanimanja. Pored navednih knjiga, nastavnici i nastavnice su iskazali interes za knjige i priručnike koji se odnose na socijalnu inkluziju i inkluzivno obrazovanje, kako bi stekli nova znanja iz ovih oblasti.

Pomenutim srednjim stručnim i tehničkim školama uručeno je sveukupno 2000 stručnih knjiga i priručnika koji će olakšati i unaprijediti svakodnevni rad i proces prenosa i usvajanja znanja, kako nastavnom kadru, tako i učenicima i učenicama srednjih stručnih i tehničkih škola. Uručenje knjiga je svakako i značajan vid podrške menadžmentu škola, nastavnom kadru u jednoj od najizazovnijih i najkompleksnijih školskih godina, koju su zajedničkim zalaganjem i trudom uz pomoć učenika, učenica i njihovih roditelja, uspjeli prebroditi, prilagođavajući se novim načinima izvođenja nastave, ali i dalje vođeni idejom da obrazovanje ne smije ispaštati bez obzira na situaciju izazvanu pandemijom.

Navedena aktivnost realizovana je u sklopu projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini", kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole kako bi pružale i implementirale dualno organizovano stručno obrazovanje u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a  poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

PODIJELI:
TAGOVI: GIZ Office 2000 stručnih knjiga

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi