al

Filantropi

22 djece migranata i izbjeglica uključeno je u obrazovni sistem u BiH

29.01.2019 08:05:38 / Izvor: Akta.ba

Dvadeset i dvoje djece  migranata i izbjeglica koja borave u  “House for All” na Ilidži novi su polaznici "Prve osnovne škole" na Ilidži.

Uključivanje u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini doprinosi prevazilaženju trauma koje su preživjela ova djeca i osigurava poštivanje njihovih osnovnih prava. U okviru projekta “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” koji finansira Evropska unija, World Vision BiH je u saradnji sa UNICEF-om obavio pripremne aktivnosti za uključivanje djece migranata i izbjeglica u obrazovni sistem u BiH.

Oko stotinu djece migranata i izbjeglica obavilo je ljekarske preglede, što je jedan od osnovnih preduslova za njihov upis u školu. Prije zvaničog početka nastave, za djecu koja idu u "Prvu osnovnu školu" na Ilidži obezbijeđena je i pripremna nastava.

“Sa malom zebnjom su ušli u odjeljenje, ali su se poslije počeli družiti sa ostalom djecom. Uz upute su bojili i radili slike iz bonsanskog jezika”, rekla je nakon časa bosanskog jezika učiteljica Munevera Mulagić.

U slučaju djece koja borave u "House off All" na Ilidži održan je sastanak na kojem su roditelji upoznati sa aktivnostima uključenja djece u obrazovni sistem. U ovom kontekstu, osigurani su prevodioci za perzijski i arapski jezik, kao i asistenti u nastavi. Za 35 djece će dodatno biti obezbijeđeni ruksaci i pribor za školu.

Djeca koja borave u Prihvatnom centru “Ušivak” u Hadžićima će nakon obaveznih ljekarskih pregleda biti uključena u nastavu koja se odvija u Osnovnoj školi "9 maj" u Pazariću.

Sve aktivnosti ljekarskih pregleda djece migranata i izbjeglica podržali su Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstsvo zdravstva KS i JU Dom zdravlja KS.

Projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” finansira Evropska unija, a provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu sa UNHCR-om i UNICEF-om.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi