Obrazovanje

60 studenata bioloških nauka učestvovalo na radionici "Analiza proteina"

06.03.2020 09:04:02 / Izvor: Akta.ba

Četverodnevna radionica pod nazivom “Analiza proteina” okupila je 60 studenata bioloških nauka iz BiH, ali i regiona.

Radionica je obuhvatala izolaciju proteina, kvantifikaciju, SDS- Page gel elektroforezu zajedno sa čitanjem rezultata, a sve to kako bi se studenti upoznali sa jednim od najbitnijih laboratorijskih postupaka u molekularnoj biologiji.

Studenti su praktično naučili kako izolovati proteine iz biljnog tkiva, zatim su radili na  kvantifikaciji uzoraka koristeći spektrofotometriju, kako bi mogli shvatiti značaj pravilne ekstrakcije uzorka u svrhu gel elektroforeze i SDS-Page analize. Na kraju su imali priliku da čitaju rezultate svog rada uz savjetovanje instruktora radionice.

Da su ovakve radionice od posebne koristi, potvrđuju i reakcije studenata: “Radionica je obogatila moje laboratorijsko iskustvo, moje znanje o izolaciji proteina, i moj CV. Pored svega navedenog, od velikog značaja su mi i nova poznastva sa ljudima koji slično razmišljaju kao i ja, i sa kojima mogu ostvariti saradnju na polju nauke u budućnosti. I tako, zajedničkim snagama, možemo da poboljšamo nauku na našim prostorima”, rekao je Marko Markovic, student Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Studenti su izrazili i posebnu zahvalnost na organizaciji besplatne radonice, ne krijući svoju želju za organizacijom sličnih radionica i ubuduće.

“Prije svega želim pohvaliti profesionalnost osoblja Burch univerziteta, te se također želim zahvaliti na ukazanom povjerenju za suradnju za koju se nadam da će se nastaviti i da će biti pozitivan primjer za inicijativu sljedećih sličnih projekata. Sigurna sam da će nam kvalitetno stečeno znanje tijekom ovog projekta poslužiti u daljem procesu edukacije i uveliko unaprijediti naš naučno- istraživački angažman“, rekla je Nejira Handžić studentica na  Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Studentima su na kraju uručeni i certifikati o učešću, a svjesni značaja radionice za studente, a zahvalni zbog ukazanog povjerenja, sa Odsjeka za genetiku  i bioinžinjering najavili su da će nove radionice biti organizovane na ljeto, sa proširenim sadržajem i još većim kapacitetima.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje