al
ACO rješenja za odvodnju magistralnih puteva

Građevina

ACO rješenja za odvodnju magistralnih puteva

28.05.2020 09:00:58 / Izvor: Akta.ba

Narušavanje kolovozne površine u zoni slivnika i šaht poklopaca, može da dovede do opasnosti po prevozna sredstva i putnike.

Zbog toga je jako važno predvidjeti sisteme odvodnjavanja čija konstrukcija omogućuje prenos opterećenja bez oštećenja kolovoza.

Magistralni putevi

Izazovi projektovanja, izgradnje i održavanja magistralnih puteva odnose se na održavanje ravne površine, odvodnjavanje na malom nagibu puta i bezbijedan prolazak vodozemaca. ACO nudi sveobuhvatna rješenja za ove izazove, obezbeđujući efikasno odvodnjavanje, udobnost i sigurnost.

Šta treba razmotriti?

Ujednačena površina kolovoza i zaštita od propadanja

Narušavanje kolovozne površine u zoni slivnika i šaht poklopaca, može da dovede do opasnosti po prevozna sredstva i putnike. Zbog toga je jako važno predvidjeti sisteme odvodnjavanja čija konstrukcija omogućuje prenos opterećenja bez oštećenja kolovoza.

Odvodnjavanje pri malim nagibima

Efikasno odvodnjavanje otklanja opasnost od gubljenja kontrole nad prevoznim sredstvom u krivinama. Zbog toga sistemi za odvodnju moraju imati odgovarajući hidraulički kapacitet i dizajn koji omogućava efikasno odvodnjavanje i pri malim količinama padavina.

Zaštita vodozemaca

Putne trase često presjecaju migracione puteve vodozemaca, gmizavaca i ostalog živog svijeta. To predstavlja opasnost po životinje ali i ljude i vozila. Predviđanjem posebnih elemenata koji omogućavaju neometan prolaz sitnih životinja, ovi rizici se isključuju.

Na linku OVDJE pogledajte ACO proizvode za odvodnju magistralnih puteva.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina