al

Filantropi

Aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka grada Sarajeva promiču kulturu čitanja

23.02.2018 08:11:23 / Izvor: Akta.ba

Na zadovoljstvo brojnih putnika, JU Biblioteka grada Sarajeva još su jednom dopunile fond Bookcrossing punktova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo sa zanimljivim naslovima na odlazećim gate-ovima. Među knjigama  su neki od najpopularnijih naslova, poput serijala Harry Potter, romani Dan Brown-a i brojne druge.

Kako bi  obogatili ponudu za svoje  putnike, ali i doprinjeli širenju kulture čitanja, knjige su u nekoliko navrata donirali i sami zaposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Podsjećamo da su Međunarodni aerodrom Sarajevo i JU Biblioteka Sarajeva prije godinu dana pokrenuli zajednički kulturni projekt – Bookcrossing, koji je već odavno popularan na aerodromima širom svijeta, a kako bi putnicima ponudili što bolju uslugu prilikom čekanja na let i doprinjeli promicanju kulture i na ovaj način.

Putnici, čekajući na svoj let mogu uživati čitajući knjige, ponijeti ih sa sobom u zrakoplov, te potom ostaviti na nekom drugom Bookcrossing punktu, na bilo kojem drugom aerodromu u svijetu. Putnici također ovdje mogu i ostavljati svoje knjige, odnosno knjige s drugih aerodroma.

Knjige su dostupne na više svjetskih jezika, na službenim jezicima u BiH, te su prilagođene svim uzrastima.

Ova "leteća knjižara" dio je globalnog projekta Bookcrossing -"Flying book" u koji se uključio Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao prvi takav aerodrom u BiH, a s krajnjim ciljem širenja kulture čitanja.

Osnova bookcrossinga je uvjerenje da bi knjiga trebala biti slobodna, a ne zatočena na polici gdje je dostupna samo rijetkima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi