Agencija MM real estate otkriva kako doći do stana u Turskoj

22.03.2021 09:18:41
Agencija MM real estate otkriva kako doći do stana u Turskoj

Strani državljani imaju pravo posjedovati nekretninu u Turskoj od maja 2012. godine, pa tako i građani Bosne i Hercegovine.

Turska je omogućila kupovinu nekretnina i za građane Bosne i Hercegovine. Agencija MM real estate u nastavku teksta nam otkriva na koji način doći do stana u Turskoj.

Kako doći do stana u Turskoj? Kome se obratiti?

- Strani državljani imaju pravo posjedovati nekretninu u Turskoj od maja 2012. godine, pa tako i građani Bosne i Hercegovine. Ukoliko naši državljani žele kupiti nekretninu, najbolji i najsigurniji način je da to urade preko agencija za prodaju nakretnina, koje će im olakšati cijeli proces kupovine. Naša agencija, MM real estate prodaje preko 10.000 nekretnina (stanova,vila i poslovnih prostora) u partnerstvu sa lokalnom agencijom, a sve nekretnine su ekskluzivna prodaja cijelih projekata.

Radimo u grupaciji devet agencija koje nekretnine iz Turske prodaju državljanima Njemačke, Poljske, Engleske, Slovačke, Mađarske, Irana, Rusije. Naša agencija djeluje regionalno, te prodaje državljanima Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Moramo se pohvaliti da je MM real estate jedina oficijalna i ekskluzivna agencija na Balkanu za jednu od tri najveće firme u Turskoj Sinpaš, koja je do danas izgradila preko 80.000 domova za internacionalnu klijentelu.

Jedan od najzanimljivijih projekata Sinpaša u izgradnji zove se Finansijski grad, koji se nalazi preko puta Finansijskog centra Turske koji je također u izgradnji, gdje su okupljene sve velike banke na jedno mjesto. Ovaj projekat od 2.550 stanova je proglašen od strane Forbes magazina za najbolji projekat za investiciju u Turskoj. Naša grupacija ekskluzivno prodaje cijeli projekat kao oficijalna agencija Sinpaša i do sada smo prodali preko 600 izgrađenih stanova. Ostali su u izgradnji, a kompletan projekat će biti završen do 2022. godine.“

Koja je procedura kupovine, osim novca koji su uslovi još potrebni?

- Turska je od 2018. godine uvela zakon da strani državljani koji kupe nekretninu u vrijednosti od minimalno 250.000 USD postižu pravo da dobiju državljanstvo Turske. Državljanstvo može dobiti bračni par i maloljetna djeca. Ovo je još jedan od razloga velikog interesovanja građana BiH za sticanjem nekretnine u Turskoj.

Neophodno je napomenuti da se plaća 4% poreza na vrijednost nekretnine.

Procedura je jednostavna, a ono što je našim građanima od dokumentacije neophodno je prevod pasoša i CIPS-a na turski jezik ovjeren sa apostile pečatom i pet fotografija pasoškog formata.”

Koraci kupovine :

1.Konsultacija sa agentom vezano za odabir željene nekretnine po vašoj preferenciji lokacije, projekta i cijene. (obezbjeđujemo sve foto i video materijale projekata) kao i savjete koji je to najbolji odabir sa najboljim povratom investicije ukoliko ne planirate živjeti, nego ovo vidite kao investiciju.

2.Dogovara se zajednički odlazak sa klijentom u Tursku. (Naši agenti govore turski jezik i pomažu u svakom koraku kupovine nekretnine)

3.Posjeta lokacije projekta i odabrane nekretnine, te nakon vizuelnog obilaska projekta klijent potvrđuje kupovinu.

4.Klijentu se otvara porezni broj putem online sistema.

4.Klijent otvara račun u lokalnoj banci uz pomoć i prisustvo našeg agenta (surađujemo sa Vakif Bankom / lokalnom državnom bankom)

5.Klijent plaća kaparu u prethodno dogovorenom iznosu.

6.Klijent odlazi nazad u Bosnu i Hercegovinu i nakon 7-10 dana sva administracija bude završena i spremna. Dogovori se termin potpisivanja ugovora o prenosu vlasništva nekretnine u općini.

Klijent i prodavac pred kamerama u općini uz prisustvo oficijalnog prevodioca bosanskog jezika u Turskoj potpisuju prenos vlasništva nekretnine na kupca i tako klijent postaje vlasnikom nekretnine.

Potrebno je naglasiti da na TAPU (ZK) u Turskoj ide i fotografija kupca kao i svi detalji nekretnine kao što je kvadratura i prodajna cijena.

7.Nakon završene kupovine nekretnine većina naših klijenata želi da mi i opremimo stan sa namještajem i svim neophodnim stvarima (posteljine, zavjese, escajg, setovi tanjira, klime kao i bijelu tehniku) Surađujemo sa velikom fabrikom namještaja i svakom klijentu koji kod nas kupi stan omogućujemo i posebne popuste pri opremanju stana, u šta je uključen transport i montaža tako da pri slijedećem dolasku klijent dođe u opremljen dom.

8. Odmah nakon primitka TAPU-a (ZK), pojedinačna brojila električne energije i vode registruju se na ime kupca, a postoji mogućnost da uz punomoć naša agencija to uradi za vas.

Koliko je interesovanje građana?

- Postoji veliko interesovanje građana Bosne i Hercegovine i gotovo svake sedmice letimo sa klijentima u Tursku kako bi smo ostvarili snove o posjedovanju stana ili vile u Turskoj.

Ko najviše kupuje?

- Imamo širok spektar kupaca koji uključuje domaće poslovne ljude, našu dijasporu, državne službenike, ali i obične građane koji su štedjeli za stan i zbog povoljnih cijena u odnosu na Sarajevo odlučili kupiti stan u Turskoj.

Koje su cijene stanova?

- Moramo još jednom naglasiti da MM real estate prodaje konceptualne projekte u Alanyi, Istanbulu, Ankari, Bodrumu, Marmarisu, Bursi, Denizliju.

Kada kupujete stan u jednom od ovih projekata ne kupujete samo stan nego i sve sadržaje i usluge koje dobijate u sklopu koncepta projekta u kojem ste odabrali nekretninu.

Neke od dodatnih usluga koje možete dobiti su: sauna, bazeni, igrališta za djecu, osiguranje, fitness, kino, otvoreno kino, razni sportski tereni i mnogi drugi sadržaji.

Cijene stanova variraju od više parametara kao što su lokacija, blizina javnom saobraćaju, sadržaji, blizina moru, pogled, spratnost itd.

Postoje razni načini finansiranja. Možete platiti avans od 30-40%, a ostatak u naredne dvije godine.

Neki od projekata nude i garantovan povrat investicije kroz mogućnost rentanja i održavanja vaše nekretnine preko agencije koja upravlja projektom.

Za više detalja posjetite web stranicu agencije MM real estate ili neku od socijalnih mreža: facebook, instagram, linkedin, YouTube.

 

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Nekretnine i enterijer