Putovanja i hrana

Alterural - Vikend u Srednjoj Bosni

Otkrijte tradicionalnu kuhinju, smještaj na selu, farme i trag autentične arhitekture.

22.10.2018 08:26:40 / Izvor: Akta.ba

Prostor Srednje Bosne dugo je služio kao sjedište bosanske države u srednjem vijeku, kada je ovo područje bilo kulturno, političko i vjersko srce Bosne. Rani samostani, džamije, tvrđave i sela u središnjoj Bosni će vas odvesti u putovanje kroz istoriju i otkriti tekovine originalne bosanske države. Ova regija se sastoji od blagih brda pogodnih za aktivnosti vezane uz ruralni turizam i ima bogatu tradiciju sakupljanja šumskih plodova, kao i raznih Ijekovitih biljaka.

Sarajevo

Sarajevsko ruralno područje je vrlo zanimljivo zbog svoje prostranosti i raznolikosti. Proteže se od pitomih padina Crepoljskog, preko vodopada Skakavac, Vučje Luke, pa sve do olimpijskih Ijepotica Jahorine i Bjelašnice.

Fojnica

Fojnica je stari bosanski grad koji se nalazi podno planine Vranice. Njena okolina poznata je po termalnoj vodi, rudnim bogastvima te Prokoškom jezeru, udaljenom svega 20 kilometara prema zapadu.

Vareš

Vareš je brdski grad na 829 metara nadmorske visine, koji se smjestio u kotlini rječice Stavnje. Okolin Vareša je pitomi kraj pogodan za uzgoj stoke i bavljenje poljoprivredom. Ispod vareških brda krije se veliko rudno bogatstvo.

Kreševo

Cijela gradska jezgra Kreševa, zajedno sa prepoznatljivim bosanskim kućama, zaštićeni je nacionalni spomenik BiH. U selu Vranci, 8 starih kuća stavljeno je pod zaštitu države. Prostor oko Kreševa je izrazito bogat rudama i mineralima.

Travnik

Ruralno područje Travnika, posebno planina Vlašić pogodno je za bavljenje stočarstvom. Takođe ovaj prostor je izuzetno bogat ljekovitim biljem i gljivama. Strme padine i pitomi pašnjaci privući će zaljubljenike u prirodu.

Podsjećamo, seoski turizam, posebno u seoskim domaćinstvima se percipira kao potencijal za stvaranje novih aktivnosti. Osim stvaranja komplementarnog tržišta u poljoprivredi, ruralni turizam smatra da se vitalnim mostom za povezivanje seoskih obitelji s ostatkom svijeta.

Udruženje Alterural ima za cilj prezentirati puno neotkrivenih ljepota u BiH, koje predstavljaju ogroman potencijal i bogatstvo, i u proizvodima, kao i uslugama koje se postupno mogu proširiti na turističku sezonu u sva četiri godišnja doba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana