al
AROME u prehrambenoj industriji

Turizam i gastro

AROME u prehrambenoj industriji

04.10.2018 08:27:33 / Izvor: Akta.ba

Aroma je izraz kombinacije mirisa i ukusa.

Aroma je karakteristično svojstvo hrane koje je čovjek prepoznao i počeo koristiti još u prahistoriji. Riječ aroma je grčkog porijekla i ima značenje mirodija, biljka koja ima miris. Aroma i miris nisu isti fenomen.

Miris se osjeti čulima (receptorima) koji su smješteni u nosu dok se aroma manifestira kao ukupan organoleptički osjećaj koji nastaje prilikom unošenja hrane u usta.

Aroma se može definirati kao senzorni utisak hrane, prepoznat senzibilnošću receptora na okus i miris. Ipak, osnovni faktor koji determinira aromu hrane je miris.

Okus hrane je ograničen na osnovne percepcije: slatko, slano, kiselo, gorko i umami , dok miris omogućava daleko širi spektar. U engleskom jeziku postoji izraz “flavour“ koji opisuje značenje nosioca arome ili karakterističnog okusa proizvoda.

Ukus je svojstvo koje može nastati utiscima okusa, aroma i trigeminala. Specifičan iritant na usnama ili grlu je trigeminal, osjećaj koji daje, na primjer, ljuta paprika ili aroma peperminta te njima slične tvari.

Arome se posebno primjenjuju u prehrambenoj industriji kako bi krajnjem produktu dala željeni ukus i miris.

Razlikujemo tečne i praškaste arome koje se koriste u napicima, poslasticama, mliječnim proizvodima, pekarskim proizvodima, grickalicama, duhanskim produktima, hrani za životinje, medicini i oralnoj njezi.

Voćne

Marelica, breskva, višnja, smokva, šljiva, kisela višnja, jagoda, nar , kivi, kruška, zelena jabuka, grožđe, dinja, lubenica, dunja, smokva, mandarina, naranča, grejpfurt, limun, mango, borovnica, ananas, avokado, banana, crvena ribizla, malina, krastavica, divlje bobićasto voće, t ropsko voće, crveno voće, egzotično voće, orah, kokos, pistacio, marakuja.

Duhanske

Kakao, tamarinda, zlatni duhan za lulu, crveni duhan za lulu, plavi duhan za lulu, duhan sa aromom meda, virdžinija duhan, havana duhan, arapski duhan, duhan, duhan javora, tamno- crni duhan, manila duhan, vanilija.

Opće

Susam, gorki badem, bergamot, puter , kakao, kafa, cimet, čokolada, eukaliptus, klinčići, med, jasmin, mlijeko, mentol, ruža, v anilija, aroma žvakaće gume, petit beurre, karamela, šlag, ušećereni badem, sladić, kesten.

Arome za pića i napitke

Prirodni čaj, burma vrsta čaja, bergamot, kafa, kola, t onik, beta karoten, neutralna emulzija, šipak, naranča, kisela naranča, višnja, grožđe, nar, mješavina koja daje okus alkohola, anis, kineski anis, brendi, džin, slad, rum, vodka, viski, malaga vino, safari, maraskino.

Začinske

Mješavina začina za turšiju, mješavina začina za kečap, slatka mješa vina začina, kisela mješavina začina, mješavina svježeg začinskog bilja, mješavina aromatičnog bilja, bijeli luk, biserni luk, crvena paprika, crveni začinjeni paradajz, zeleni biber, duga zelena paprika, ruzmarin, bosiljak, kopar , kamilica, cimet, kardamom, korijander, kumin, t arragon, komorač, klinčićitimjan, limeta, vanilija, mentol, dafnija, matičnjak, pčelinji vosak, mirisna bročika.

Mesne, riblje i arome za sosove

Jastog, riba, losos, škampe, mušule, piletina, teletina, junetina, dimljeno, „cafe de paris“ sos za meso, gljive, masline, puter, ulje, urfa ulje, pečeni luk, kečap, majoneza, senf, vinski ocat, paradajz sos, pica sos, čileanski sos, francuski sos, italijanski sos, meksički sos, prirodni sos, limunski sos, roštiljski sos, ljuti sos, bešamel sos, bolonjeze sos, ravioli sos.

Likerske

Ruža, mentol, jagoda, kiselo vrhnje, amareto, malina, naranča, banana, egzotična aroma, mastika, irski krem, irska kafa.

Arome za sireve

Bijeli sir, parmezan, cheddar, mocarela, maskarpone, mliječni, krema, gruyere sir , gorgonzola.

Povrtne

Peršun, kopar, šparoga, zob, pasulj, mješavina povrća, špinat, prasa, krompir, paradajz, gljive, kukuruz, krastavica, artičoka, grašak.

Kompanija Interact d.o.o. Visoko - Sinonim za uspješnog i pouzdanog dobavljača hemikalija, prehrambenih aditiva i specijalnih produkata.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro