al
Britanska ambasada u BiH donirala opremu Generalnom inspektoratu MO BiH

Filantropi

Britanska ambasada u BiH donirala opremu Generalnom inspektoratu MO BiH

10.06.2020 07:01:43 / Izvor: Akta.ba

Britanska ambasada u BiH donirala opremu Generalnom inspektoratu MO BiH i pomogla izradu "Rodne analize OS BiH"

Prigodnom svečanosti u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u utorak, 9. juna 2020. godine u Sarajevu, obilježeno je finaliziranje "Rodne analize OS BiH" i primopredaja opreme koju je za Generalni inspektorat Ministarstva odbrane BiH donirala Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH.

"Rodnu analizu OS BiH" izradio je Generalni inspektorat MO BiH uz podršku eksternih stručnjaka koje je angažirala Britanska ambasada u BiH. Dokument je rezultat rada na prvoj fazi projekta "Žene, mir i sigurnost", kojeg su MO i OS BiH započele prošle godine preuzimanjem obaveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325, a koja se odnosi na afirmaciju rodne ravnopravnosti i poboljšanje statusa žena u institucijama odbrane i sigurnosti.

To je rezultat i inicijative zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS Ujedinjenog Kraljevstva, a koju je prihvatio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović i time se uključio u Mrežu načelnika štabova pod nazivom "Žene, mir i sigurnost", u cilju jačanja rodne ravnopravnosti u MO i OS BiH. U narednih desetak dana, dokument "Rodna analiza OS BiH" bit će izdat na sva tri službena jezika u BiH i distribuiran u MO i OS BiH.

"Razvojem dokumenta "Rodna analiza OS BiH", Ministarstvo odbrane i Oružane snage dobile su jasan i čvrst osnov za buduće planiranje, razvoj i ispunjenje svojih obaveza u pogledu rodne ravnopravnosti, a daljnje provođenje projekta "Žene, mir i sigurnost" će osigurati i ojačati kontinuiran ravnopravni položaj svih pripadnica i pripadnika OS BiH", kazao je tim povodom ministar odbrane BiH Sifet Podžić, koji se zahvalio Britanskoj ambasadi u BiH na ovoj pomoći, ali i vrijednoj donaciji informatičke i birotehničke opreme za Generalni inspektorat MO BiH.

Britanski ambasador u BiH Nj.E. Matthew Field je istakao da je danas uručena "Rodna analiza OS BiH", prvi takav detaljan izvještaj u zemljama Zapadnog Balkana, ali i šire, te dodao da će njegove preporuke pomoći osiguranju što veće rodne ravnopravnosti pripadnica i pripadnika OS BiH.

"Danas smo uručili i donaciju informatičke i uredske opreme Generalnom inspektoratu MO BiH. Ova donacija, vrijedna više od 150.000 konvertibilnih maraka, će omogućiti efikasniji i transparentniji rad inspektora širom BiH. Na ovaj način, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva podržava izuzetno bitan rad Generalnog inspektorata MO BiH na izgradnji integriteta, suzbijanju korupcije te razvoju i modernizaciji OS BiH", izjavio je ambasador Field.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović tim je povodom istakao da su MO i OS BiH prepoznate kao institucije koje u ovom dijelu Evrope prednjače po pitanju dostignutog nivoa rodne ravnopravnosti. Napomenuo je da OS BiH u svom sastavu trenutno imaju 7,26 posto žena, u svim kategorijama.

"Ponosni smo na ovaj uspjeh i zahvaljujemo Velikoj Britaniji na ukazanom povjerenju i svesrdnoj podršci", zaključio je general Mašović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi