al
Burgundac crni premium Vukoje®

Turizam i gastro

Burgundac crni premium Vukoje®

06.02.2018 08:56:55 / Izvor: Akta.ba

Burgundac crni premium Vukoje® predstavlja vrhunac umijeća svakog iole dobrog vinara. Grožđe se bere u istom stadijumu fenolne zrelosti kao i za Burgundac bijeli. Prilikom sadnje vinograda vodilo se računa i o položaju vinograda jer je kod ove sorte provetrenost izuzetno bitna. Značaj faktor je i blizina reke Trebišnjice koja značajno snižava temperaturu noću. Prilikom njege vinograda posebna pažnja je posvećena defolijaciji koja je vršena čak 3 puta. Na kraju, u fazi proizvodnje, vodilo se računa o izbegavanju dodvoravanja publici te su kod ovog vina sačuvane sve njegove sortne karakteristike.

O vinu: Višeslojne arome malina, ljubičica i đumbira, sa tonovima mastila u pozadini. Tekstura je svilenkasta, tanini nježni, kiseline voćne, osvježavajuće, ekstraktivna završnica je ispunjena ukusima šumskog voća, višanja i trešanja.

Berba: ručna, početkom i prvom polovinom septembra

Vinifikacija: Klasična – vrenje se odvija u dodiru sa pokožicama bobica 10 dana u vinifikatorima na temperaturi 22 – 24 °C

Dozrijevanje: 20 mjeseci u hrastovim “barrique” buradima i 12 mjeseci u boci

Potencijal starenja: razvoj u boci pri dobrim godinama fino napreduje i do 15 godina.

Serviranje: Servira se na temperaturi od 18 °C

Sortni sastav: Pinot Noir 100%

Vino i hrana: Izvrsno se slaže sa bogatim pastama, jagnjetinom, srnetinom i jelima sa pečurkama, kao i sa polumekim i kremastim sirevima i sirevima sa bijelim plijesnima

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro