Cambridge Centar Facultas za vas ima učinkovite savjete za učenje

07.01.2021 09:50:36
Cambridge Centar Facultas za vas ima učinkovite savjete za učenje

Motivišite sami sebe i kad je najteže. Potrudite se - jasno vam je da je poznavanje bar jednog stranog jezika stvar opšte kulture i vaša svakodnevna potreba.

Jezik možete naučiti samo uz jaku motivaciju - razvijajte duboko u sebi želju za učenjem  stranog jezika. Motivišite sami sebe i kad je najteže. Potrudite se - jasno vam je da je poznavanje bar jednog stranog jezika stvar opšte kulture i vaša svakodnevna potreba, ali razmislite koliko energije i rada zaista u to ulažete.

Prije nego što se prijavite na kurs engleskog jezika provjerite da li imate odgovore na sljedeća pitanja:

  •  Da li znate na kojem sam jezičkom nivou?
  •  Da li ste definisali svoje jezičke potrebe?
  •  Da li znate koji jezički nivo želite postići? Imate li predstavu koliko vam je vremena potrebno?
  •  Da li vam je potreban međunarodni jezički certifikat?

Ukoliko nemate sve odgovore, obavezno se potrudite da ih saznate u agenciji FACULTAS prilikom upisa.

Van škole

Koristite "izgubljeno" vrijeme za učenje - dok čekate u redu u pošti, banci, na semaforu... Pamtite izraze i fraze,a ne izolovane riječi - Lakše je zapamtiti cijelu frazu kao što je npr. A really nice and tasty breakfast, a onda iz nje izvući izolovane riječi.

Koristite maštu -  na osnovu slika lakše pamtite riječi. Izmišljajte priče, zamišljajte sebe u realnim situacijama u kojima koristite strani jezik koji učite - koristite što više novih riječi koje ste naučili. Umjesto riječi koju ne znate koristite riječ na maternjem jeziku, a kasnije u rječniku pronađite njeno značenje na stranom jeziku.

Koristite svaku priliku za kontakt sa stranim jezikom (muzika, film, knjige, časopisi, internet, domaći zadaci) - potpomaže proces učenja i napredovanja. Kada gledate filmove trudite se da ih razumijete bez titla. Vježbajte izgovor u autu ili pod tušem - Izgovarajte na primjer englesko th kad god se sjetite.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje