al
Carsko vino s hercegovačkog kamena

Turizam i gastro

Carsko vino s hercegovačkog kamena

04.07.2017 09:07:50 / Izvor: Akta.ba

Carski vinogradi, koji se nalaze na nekoliko kilometara udaljenosti od Trebinja, na ušću Sušice i Trebišnjice, postoje više od 120 godina.

Austro-Ugarska monarhija je krajem 19. vijeka Trebinje proglasila najpogodnijim za proizvodnju žilavke, odlučivši da upravo na ovom mjestu 1894. godine podigne čuvene Carske vinograde, čije se vino slalo i na bečki dvor.

U duhu tradicije duže od jednog vijeka Podrumi Vukoje sa ovog specifičnog lokaliteta na tržište donose CARSKO VINO VUKOJE® 2013, koje se proizvodi od ručno ubranih najkvalitetnijih grozdova sa pomenutog lokaliteta.

"Naša proizvodnja je isključivo usmjerena na kvalitet što pokazuju i mnogobrojna priznanja iz zemlje i inostranstva", navode iz Vinarije Vukoje.

CARSKO VINO VUKOJE® 2013 - Vrhunsko bijelo suvo vino sa KGP

Lokalitet: Carski vinogradi Ušće

Berba: ručna, sredinom i krajem oktobra.

Vinifikacija: maceracija 24 sata, vrenje u hrastovim bačvama od 225 lit.

Dozrijevanje: 12 mjeseci u hrastovim bačvama od 225 lit (sur lie metoda), 8 mjeseci u boci.

Potencijal starenja: razvoj u boci pri dobrim godinama fino napreduje i do 30 godina.

Vino i hrana: Odlično se slaže sa morskim plodovima, morskom i riječnom ribom, piletinom i ćuretinom, pečenom prasetinom i jagnjetinom, dimljenim šaranom i hercegovačkom pršutom. Što se tiče sireva najbolje prija uz sir iz ulja, sir iz mješine, kozji sir i edamer. Serviranje: Servira se na temperaturi od 18 °C

Sortni sastav: 93% Žilavka, 7% Bena

O vinu: pravi se na najboljem položaju za žilavku u Carskom vinogradu Ušće. Sortni sastav je nepromjenjen kao u doba Austrougarske monarhije, kada je ovo vino bilo zvanično vino Carskih dvorova, 93% žilavka i 7% bena. U ovom vinu moderna tehnologija je prilagođena tradicionalnom načinu proizvodnje. Carsko vino odležava uvijek u novom “barrique” buretu 12 mjeseci. Ovi vinogradi se ručno obrađuju i za ovo vino se koristi probrana berba grožđa.

Boja starog zlata sa zelenom refleksijom, mirisa vinogradarske breskve, dunje, vaniličnih tonova, cimeta, hercegovačkog bilja i rosnog hercegovačkog kamena. Okus veoma mineralan i kremast, izuzetno elegantan sa lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu garantuju dug zavšetak i besmrtan život u našim čulima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro