al
Djeca su naše blago. Omogućimo im lakše i jednostavnije usvajanje znanja!

Obrazovanje

Djeca su naše blago. Omogućimo im lakše i jednostavnije usvajanje znanja!

22.04.2019 08:24:59 / Izvor: Akta.ba

Svjedoci smo da nije bilo tako davno kada je uveden pojam "računarske pismenosti", a zasigurno danas postoji potreba da se uvede i novi pojam – pojam "robotske pismenosti". Već u osnovnoj školi djeca zavidno vladaju i rade s mobitelom, tabletom, računarom. Nove generacije prihvataju brzo tehnološke novine i drugačije se odnose prema tim modernim tehnologijama. Svakodnevni život je danas u neraskidivoj vezi sa tehničkim uređajima počevši od kuće, posla, razonode, javnog mjesta, …jednostavno svugdje.

Činjenica je da se već sada prepliću informatika i robotika, mehanika i elektronika te je robot najkompleksniji i najkompletniji mehatronički objekt. Robotika je uspjela u gotovo cijelom zadnjem desteljeću izazvati pažnju istraživača, političara, vlasti, nastavnika i svih drugih. Kada govorimo o robotici u obrazovanju možemo reći da je ona do sada najčešće bila usmjerena na podršku u nastavi predmeta koji su usko vezani za struku robotike kao što su izrada i programiranje robota odnosno mehatronika kroz nastavni plan i program tehničkih škola i fakulteta. Još uvijek su to specifični oblici učenja, ali u bliskoj budućnosti sigurno možemo očekivati potpunu digitalizaciju i robotizaciju obrazovanja, povezanost robota s računarom ili tabletom i time prenos informacija i znanja na potpuno personaliziran i individualiziran način.

Iz pedagogije je poznato da je učenje u skupini korisnije od individualnog učenja pa je i za prisutnost robota u igri ili edukaciji samo potrebno prilagoditi vrstu robota dobi djeteta. Također, ustanovljeno je da i djeca s poteškoćama u razvoju odlično prihvataju robot jer im pomaže u terapiji, ulazi u interakciju s njima, a učiteljima služi kao alat da dopru do te djece kod koje to ranije nije bilo moguće.

Budućnost robota u nastavi ogleda se u cilju omogućavanja svakom pojedincu sticanje nivoa znanje koje ne može kroz tradicionalan način dosegnuti, a bilo bi dostupno svakom djetetu koje ima internet. Učenicima neće biti dosadne lekcije koje se presporo ili prebrzo obrađuju nego bi učili ono za šta imaju afinitet i ono što vole.

Još uvijek postoji veliko društveno nepovjerenje prema robotima, posebno unutar tradicionalnih sektora poput obrazovanja, bez obzira što su se platforme za učenje već sada pokazale vrlo učinkovitima. Prema istraživanju evropske unije, većina stanovnika EU smatra da bi roboti trebali biti zastupljeni u školskim učionicama.

U procese robotske pismenosti bi se trebala uključiti djeca svih dobnih skupina, a proces bi trebao ići sve do nivoa univerzitetskog obrazovanja. Trebalo bi ga razvijati i osmišljavati, kombinovati dizajn i inženjering pa se time odmaknuti od tradicionalnog pristupa robotici. Roboti nude velike mogućnosti u nastavi i učenju, ali zasigurno nisu univerzalan "lijek" za sve.

Posmatrajući teritorij Bosne i Hercegovine, iako mali pomaci na polju robotike u nastavi, ali ipak ih ima. Ne treba postojati bojazan od prevelike informatičke ili robotske pismenosti jer se to definiše nastavnim planom i programom, kontroliše od stane nadležnog ministarstva, a dozira u skladu sa afinitetom djeteta.

Prva općina u Bosni i Hercegovini koja je napravila iskorak u prisutnosti robotike u nastavi je sarajevska Općina Centar. Imtec je donirao Micro:Bit setove za osnovne škole na području svoje Općine.

Robotska edukacija se u najranijim godinama svodi na upoznavanje s robotima i razvijanje mašte oko njihovog izgleda i mogućnosti. Za to postoje brojni jeftini setovi (kitovi), a djeca prihvataju i jednostavne životinje ili insekte koji se mogu lahko "programirati" poput npr. pčelice Bee Bot. Pritiskom na određenom mjestu se mogu programirati i uključiti jednostavne igre u kojima se uče osnovne matematičke operacije.

Imtec  je ovlašten za prodaju Kitronik, TTS Group i Makeblok asortimana. To su svjetski poznati proizvođači kada je robotika u pitanju.

Šta je u stvari Micro:bit? Micro:bit je mikroračunar veličine 20 cm čija je osnovna namjena korištenje u nastavi osnovne škole kako bi učenike uvelo u svijet STEM područja i programiranja.

Posebno je dizajniran za djecu jer svojom prednjom stranom podsjeća na lice (tipke su kao oči, ekran kao nos, a fizički spojevi izvoda su poput zuba). Micro:bit može prikazati tekst, brojke, sličice i animacije na ekranu, mjeriti temperaturu te  odrediti strane svijeta. Sadrži senzor za pokret i svijetlo, a može se spojiti sa drugim uređajima i senzorima  te s njima komunicirati putem radio veze ili bluetooth tehnologije. Jednostavno može postati uređaj za glasanje, učešće u kvizu, pedometar, termometar, kalkulator, igraća kockica, kompas… Ukupno je 10 vježbi predefinisano. Uz sve potrebne komponente i jednostavan priručnik nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo ili znanje iz programiranja da bi se krenulo u rad.

Osim BBC Kitronic Micro:bit seta za izumitelje, na web stranici (www.imtec.ba) možete pronaći još mnogo zanimljivih uređaja iz pomenutog asortimana.

Za slučaj da trebate kratku prezentaciju ili eventualno demo uzorak, Imtec Vam je uvijek na raspolaganju na broju telefona 033 688 001 ili e-mail adresi prodaja@imtec.ba.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje