al

Predstavljamo

Do kraja 2014. FBiH će imati 102 km autoceste

31.01.2013 13:54:44 / Izvor: eKapija.ba

JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar su u Sarajevu predstavili realizaciju Plana aktivnosti JP Autoceste FBiH za 2012. godinu kao i planove za 2013. godinu.

U prezentaciji koju je predstavio direktor Ensad Karić istaknuto je da je JP Autoceste FBiH preduzelo sve aktivnosti kako bi u Bosni i Hercegovini u funkciji bilo 102 km autoceste do kraja 2014. godine.

"U 2012. godini završena je dionica autoceste od Kakanja do Bilješeva dužine od 10 km, a u izgradnji je 37 kilometara na sedam gradilišta. Do sredine 2013. godine u izgradnji će biti dodatnih 18 kilometara na tri gradilišta", kazao je Karić.

Do kraja 2010. godine iz odobrenih kreditnih sredstava EBRD-a investirano je 9,6 miliona KM, a do kraja 2012. investirano je 121,3 milion KM, dok je iz kreditnih sredstava EIB-a do kraja 2010. investirano je 18,9 KM, a do kraja 2012. godine 127,7 miliona KM.

Karić je dodao da u posljednje vrijeme ima mnogo pitanja vezanih za cijene gradnje, o tome da li su one visoke i da li mogu biti niže.

"Mi smo rekli da će cijena otprilike biti sedam miliona eura po kilometru za dionice koje su lakše za graditi, to je dionica Svilaj - Odžak, a da će Mostar Sjever - Tarčin biti 20 miliona eura", rekao je on.

Podsjetio je d su u proteklom periodu realizovani ključni preduslovi za izgradnju autoceste na Koridoru Vc kao što su izmjene Zakona o eksproprijaciji koje su omogućile rješenje problema nelegalno izgrađenih stambenih objekata. Završeno je obezbjeđenje kreditnih sredstava EIB u iznosu od 166 milona eura i usvojen je Zakon o autocesti na Koridoru Vc.

Treba istaći da je u proteklom periodu rješen problem izgradnje Tunela Vijenac. Uprava je uspjela za 45 dana od proglašavanja stečajnog postupka raskinuti ugovor sa kompanijom Primorje i naplatiti bankarsku garanciju u iznosu od 11,6 milona eura, te omogućiti domaćim kompanijama da grade Tunel Vijenac, čime su stekli potrebne reference za izgradnju tunela na autocesti.

"Preuzeli smo i izgradnju međunarodnih graničnih prelaza do nivoa objekata tačnije GP Bijača i Svilaj, kao i dijela Sarajevske zaobilaznice od Butila do Vlakova", dodao je on.

JP Autoceste FBiH je pomoglo razvoj lokalnih zajednica izgradnjom regionalnih i lokalnih puteva u općinama Kakanj i Ljubuški kao i izgradnjom vodovodne mreže u Općini Ljubuški. U zadnje dvije godine smo posebno ponosni na dodjelu stipendija najuspješnijim studentima Građevinskih fakulteta i Fakulteta za saobraćaj i komunikacije. Na ovaj način JP Autoceste FBiH djeluju društveno odgovorno kroz motivisanje studenta za uspješniji rad.

Nove investicije mogu izvući BiH iz krize ili joj pomoći da krene naprijed

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić ocijenio je veoma pozitivnim potez Federalne vlade kojim  se opredjelila za nove investicije u vremenu globalne ekonomske krize. Karić je, u izjavi Agenciji Fena, kazao kako osobno smatra da su investicije "ono" što BiH može izvući iz krize ili ,pak, "ono" što će joj omogućiti da bar krene naprijed. "Navest ću primjer razvijenijih zemalja tzv. grupe BRIK , gdje su Brazil, Rusija, Indija, Kina, koje su svoje dvostruke cifre rasta GDP-a dobile, upravo, zahvaljujući infrastrukturnim projektima. Nama je u ovoj krizi manje-više sreća u nesreći što smo zakasnili s velikim infrastrukturnim projektima, jer ako imate nivo direktnih investicija 300 miliona samo kroz autoceste, znači da je to poticaj za sve grane industrije", kazao je Karić za FENU i podsjetio na izrazito teško stanje u domaćem građevinarstvu u posljednjih nekoliko godina. Ranije je i premijer FBiH Nermin Nikšić najavio da bi u ovoj godini mogli imati 5.000 radnika na Koridoru 5-C, a tu su, upravo, radnici iz oblasti građevinarstva.

 

 

eKapija.ba/FENA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo