Ekologija

Ekopak obilježio "Europsku sedmicu za smanjenje otpada" (Foto)

28.11.2019 08:18:52 / Izvor: Akta.ba

Ekopak u saradnji sa Udruženjem "Ekotim" obilježio ''Europsku sedmicu za smanjenje otpada''-Građanima Sarajeva podijeljeni informativni materijali i cekeri

Udruženje Ekotim je u saradnji sa Ekopakom i Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, obilježio "Europsku sedmica za smanjenje otpada" u Kantonu Sarajevo.

Tako je u nedjelju 24.11.2019. godine organizovana akcija podjele informativnih materijala i cekera u Sarajevu, kako bi se ukazalo na problem prekomjernog stvaranja otpada kao i potreba za većom podrškom sistema za odvojeno sakupljanje otpada i reciklažu.

"U komunikaciji s građanima saznali smo da su građani sa zadovoljstvom dočekali postavljanje infrastrukture za odvojeno sakupljanje otpada i da rado razdvajaju svoj otpad na iskoristive komponente, naročito mlađe generacije, međutim, destimulativno djeluje činjenica da se sadržaj podzemnih kontejnera, sa odvojeno sakupljenim otpadom, odvozi u istom kamionu, iako se taj otpad, onda tretira i dodatno selektuje u sortirnici", navode iz Ekopaka.

Činjenica je da se u KS posljednjih godina radi na unaprijeđenju kapaciteta i sistema za odvojeno sakupljanje otpadom, međutim količine otpada koji se šalju na reciklažu i preradu su zanemarive, svega oko 1% u odnosu na ukupne količine otpada koji proizvodimo i koji se odlože na deponiji Smiljevići.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija