al
Ekopak prigodnim akcijama obilježava ''Dan planete Zemlje''

Ekologija

Ekopak prigodnim akcijama obilježava ''Dan planete Zemlje''

23.04.2019 08:52:36 / Izvor: Akta.ba

Širom svijeta  22. april se obilježava kao Dan planete Zemlje. To je poseban dan i za Ekopak kada nizom prigodnih aktivnosti obilježava ovaj dan.

Svi smo svjesni koliko je ambalaža važan resurs u modrenom životu čovjeka, ali i potrebe da se ambalažni otpad pravilno odlaže i reciklira. Stoga, Ekopak svojim akcijama želi skrenuti pažnju javnosti na važnost ispravnog odlaganja ambalažnog otpada, čuvanju prirode i našeg okoliša.

Jedna od tih akcija je i promocija pod nazivom "Ambalažu za cvijet i svijet će opet biti lijep", koja se održala 22. aprila, od 12 do 16 sati, u Sarajevu, ispred BBI Centra i Mostaru ispred Mepas Mall-a.

Tom prilikom su građani, koji su donijeli pet komada bilo koje ambalaže i odlože ih u predviđene posude za odlaganje ambalažnog otpada, na poklon dobili ekološke cekere i sjemenje cvijeća.

Svi oni će moći sudjelovati i u nagradnoj igri Ekopaka, koji će nagraditi sve one koji budu poslali fotografiju svog cvijeta kojeg su uzgojili od ovog sjemena.

Također, građani su imali priliku da se upoznaju sa osnovama reciklaže i pravilnom odlaganju i reciklaži ambalažnog otpada.

Ni najmlađi neće bili zaboravljeni. Tako će se u utorak, 23.4,u OŠ "Safija Sarajlić" u Sarajevu održati zabava za najmlađe, gdje će se školarci moći družiti sa maskotom Ekopaka - Zekopakom i na inovativan i zabavan način naučiti o važnosti recikliranja i odvojenog odlaganja ambalažnog otpada.

Istog dana, Ekopak će se pridružiti i akciji brenda Oriflame u čišćenju Sarajeva. Naime, Oriflame će 23.4. u 14. sati ,na Vilsonovim šetalištu, organizirati popularni Plogging – aktivnost u kojoj trkači skupljaju otpad. Ekopak će za ovu priliku instalirati setove posuda za ambalažni otpad, opremiti trkače obojenim plastičnim vrećama za prikupljanje ambalažnog otpada, te u saradnji s preduzećem "Papir servis" osigurati prevoz, sortiranje i pripremu za reciklažu prikupljenog ambalažnog otpada.

Ekopak poziva građane da se priključe aktivnostima za lijepu i čistu BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija