al

Auto, moto i nautika

Električna vozila na OLX.ba

01.07.2019 14:10:39 / Izvor: Akta.ba

Popularizacija ekološki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od ključnih faktora zaštite čovjekove životne sredine.

Smanjenje emisije ugljendioksida korištenjem električnih vozila doprinijelo bi smanjenju zagađenju zraka, što je posebno i najviše izraženo tokom zimskih mjeseci u našoj zemlji. Pozitivan efekat je i energetska sigurnost i neovisnost o uvoznom energentu nafti i naftnim derivatima, jer se za pogon električnih vozila koristi električna energija dobijena dominantno iz domaćih resursa.

Pozitivno je i to što se u razvijenim zemljama Zapadne Evrope korisnicima električnih vozila, daju poticaji od strane države pri kupovini do 10.000 eura, oslobađa od poreza i carina pri kupovini, smanjuje troškove registracije, te daje besplatan parking, dok to u BiH nažalost još uvijek nije slučaj.

I pored svih problema i destimulirajućih faktora podaci pokazuju da se godišnje u BiH uveze oko 10 električnih automobila (podaci iz 2017. godine), odnosno 6 električnih automobila (podaci iz 2018. godine). Pri uvozu električnih automobila bestseller je VW e-Golf, a jedan takav dostupan je i na OLX.ba.

Stanje u Bosni i Hercegovini

Određeni statistički podaci kažu da je više od tri miliona električnih automobila  registrovano širom svijeta, dok je u BiH nažalost svega njih 18.

Hibridnih vozila u BiH ima tek oko 300. (Na OLX.ba oko 70)

Prednosti električnih vozila

Niži troškovi vožnje (cijena vožnje po kilometru – stručnjaci su izračunali da je vožnja električnog automobila jeftinija oko 80 posto u odnosu na automobile na tradicionalna goriva

Niski troškovi održavanja (električno vozilo ima samo 20 pokretnih dijelova. Poređenja radi, standardno vozilo s dizelskim ili benzinskim motorom ima čak 2000 pokretnih dijelova, koji uglavnom postanu problematični nakon nekog vremena jer dolazi do habanja)

Bez štetnog uticaja na okoliš (ne zagađuje okoliš jer ne proizvodi ispušne plinove)

Dobre vozne karakteristike (tiha vožnja, brži start)

Nedostaci

Najveći problem predstavlja nedostatak punionica za punjenje električnih vozila, kao i mala vozna autonomija automobila na struju – maksimalno 200-300 kilometara s jednim punjenjem baterija (u ovisnosti od stila vožnje).

Dodatnu olakšicu i popularizaciju električnih automobila svakako bi predstavljala  izgradnja punionica za električna vozila kako bi se postigla mreža od bar jedne punionice na 100 kilometara puta.

Električni automobili na OLX.ba

Na OLX.ba se trenutno može pronaći ukupno 10-ak električnih vozila od kojih smo izdvojili najzanimljivije:

BMW i3 94Ah Automatik

RENAULT Twizy

Tesla Model 3

Primjenom povoljnije carinske stope koja je najavljena u 2019. godini stimulirao bi se uvoz novih automobila sa pogonom na benzin, dizel i hibridna vozila (sa 15 % na 5%) i električnih (sa 5% na 0%), što bi značilo višestruku korist, kako s aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i s aspekta podizanja stepena sigurnosti saobraćaja.

Vaš OLX.ba – Svijet kupoprodaje!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Auto, moto i nautika