al
Euroing je tu da spriječi negativan uticaj na okoliš

Ekologija

Euroing je tu da spriječi negativan uticaj na okoliš

03.10.2018 08:22:42 / Izvor: Akta.ba

Euroing d.o.o. je društvo s ograničenom odgovornošću za projektovanje, konzalting i nadzor nad izvođenjem svih vrsta građevinskih radova.

Euroing d.o.o. vrši izradu elaborata za dobivanje okolinskih dozvola kao i elaborata za plan upravljanja otpadom na nivou kantona.

Okolinska dozvola je upravni akt koji izdaje nadležno ministarstvo za pogone i postrojenja koji imaju ili mogu imati negativan uticaj na okoliš. Okolinska dozvola se pribavlja u slijedećim slučajevima:

Okolinska dozvola  ima za cilj da Investitor u najranijoj fazi razvoja projekta predvidi mjere za sprječavanje negativnog uticaja koji projekt može imati na okoliš. Zato okolinsku dozvolu treba dobiti prije urbanističke saglasnosti, te je priložiti uz zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Izdavanje okolinske dozvole je regulirano Zakonom o zaštiti okoliša FBiH te Kantonalnim zakonima. Kantonalno Ministarstvo Prostornog uređenja, Građenja i zaštite okoliša izdaje okolinsku dozvolu u skladu sa Kantonalnim pravilnikom za pogone i postrojenja za koje nije potrebna Procjena uticaja na okoliš i pogone i postrojenja ispod pragova utvrđenih Federalnim pravilnikom.

Za pogone i postrojenja za koje nije potrebno pribavljanje okolinske dozvole, nadležni organ će kod izdavanja urbanističke saglasnosti voditi računa o ispunjenju zahtjeva zaštite okoliša. Maksimalni rok za dobivanje okolinske dozvole je 120 dana od dana podnošenja zahtjeva za dozvolu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija