al
Festival tulipana u Istanbul-u

Turizam i gastro

Festival tulipana u Istanbul-u

06.03.2020 14:34:33 / Izvor: Akta.ba

Jeste li znali da tulipani potjeću iz Turske, odnosno nekadašnjeg Osmanskog carstva koje se prostiralo do zapadnih granica današnje Kine!? Samo ime dolazi od perzijsko-turske riječi "tulbent" što u prevodu znači turban. Svako proljeće uprava grada Istanbula financira sadnju više miliona lukovica tulipana od kojih neke vrste i boje možete vidjeti samo tada.

Manifestacija, danas poznata kao Festival tulipana, datira iz davne 1700. godine, doba vladavine sultana Ahmeda III (1703-1730) koje je u historiji poznato i kao "Doba lala". Ovom šarenilu boja rijetko ko može odoliti, a Istanbul mada je uvijek lijep, u aprilu je najljepši zato pođite s nama u Istanbul i provjerite zašto je Napoleon rekao: “Da je cijeli svijet jedna zemlja, Istanbul bi bio njen glavni grad”…

Cijene aranžmana po osobi min 40 pax: 

HOTELI

Vrsta sobe i usluga

Cijena za rane rezervacije do 29.02.2020.

Redovne rezervacije

Ephesus 3* ili sličan 

1/2; BB (noćenje sa doručkom)

499KM

559KM

Zurich 4* ili sličan 

1/2; BB (noćenje sa doručkom)

619KM

679KM

NAPOMENA:

Popusti na aranžman:

 • za djecu do 6 godina sa 2 odrasla u sobi: Ephesus 3*: 120KM; Zurich 4*: 170KM.                               
 • za djecu od 6 do 12 godina sa 2 odrasla u sobi: Ephesus 3*: 50KM/pp; Zurich 4*: 70KM/pp.

Aranžman uključuje:

Avionski prevoz na relaciji Sarajevo - Istanbul - Sarajevo (Turkish Airlines). 

Smještaj u hotelu po izboru u dvokrevetnim sobama sa doručkom.

Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu.

Organizacija putovanja

Pratilac putovanja( za grupu min od 30 putnika)

Aranžman ne uključuje:

Aerodromske takse   266KM.

PZO

Fakultativne izlete i ulaznice.

Doplata za jednokrevetnu sobu 

Ephesus 3*:139KM, Zurich 4*: 250KM

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

1. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 09.04.2020.

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja. Nakon carinskih i graničnih formalnosti, let za Istanbul, sa Turkish Airlines-om na letu TK 1022 u 09:10 sati. Slijetanje u Istanbul u 12:00 sati, te transfer sa aerodroma do odabranog hotela (sva vremena su lokalna). Bit ćete očarani Istanbulom, gradom koji je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja je prijestolnica tri velika carstva - rimskog (330.-395.), bizantinskog (395.-1453.) i otomanskog (1453.-1923.). Nakon smještanja u hotel slobodno vrijeme za odmor. Predlažemo fakultativni odlazak modernim metrom do Taksima i ulice Istiqal, gdje ćete osjetiti pravi puls Istanbula i večerati u nekom od mnogih restorana. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 10.04.2020

Nakon doručka u hotelu, predlažemo Vam fakultativni izlet koji uključuje posjetu džamijama Sulejmaniji, Plavoj džamiji, hipodromu i cisternama - Rimski podzemni rezervoar za vodu "Cisterna Basilica", na mapi označen kao Yerebatan - nalazi se preko puta Aja Sofije, tj. preko puta glavne ulice u tom dijelu grada, kojom prolazi laki metro - vrijeme potrebno za ulaz, obilazak i kafu (čak su usred toga pod zemljom napravili i kafe) je pola sata do 40 minuta - Pola sata provedenih tamo ostavlja vrlo jak utisak. Na Trgu Sultanahmet u Istanbulu svake godine se postavlja najveći "živi ćilim" na svijetu koji je "satkan" od 570.000 tulipana i koji se prostire na površini od 1.460 kvadratnih metara. Festival se obilježava i u znak sjećanja na tzv. "Doba lala" u 18. vijeku kada je Otomanska imperija živjela u miru i prosperitetu. Svakog proljeća u Istanbulu se zasade milioni lala, a festival posvećen ovom cvijetu traje do kraja Aprila. Slobodno vrijeme za uživanje. Povratak u hotel. Noćenje

2.DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 11.04.2020.

Nakon doručka preporučujemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na Vidikovac Čamildžu, gdje se nalazi najnovija džamija Čamlidža,  odakle se pruža najljepši pogled, vidi se cijeli Istanbul,  Bosfor i njegovi mostovi - jedan od najljepših utiska koje ćete ponijeti kući. Nakon toga slijedi odlazak na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 mil. Stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik) . Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela.  Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali grupa će se zaputiti ka Bagdad ulici ili otići u jedan od obližnjih shopping centara. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uzmuziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćeteu cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje.

4. DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 12.04.2020.

Nakon doručka preporučujemo odlazak na fakultativni izlet na Ortaköy, krstarenje Bosforom morskim kanalom koji razdvaja Europu i Aziju. Prepustite se plovidbi tokom koje možete uživati u pogledu na carske palače, tvrđave i romantična mjestašca Bosforskog prolaza. U poslijepodnevnim satima slijedi transfer do aerodroma najmanje 2 sata prije leta. Poslije obavljenih carinskih formalnosti, let za Sarajevo u 19:20 sati na liniji TK 1025. Dolazak u Sarajevo predviđen je u 20:15 sati, (sva vremena su lokalna).

NAPOMENA 1:

 • Svaki putnik bi trebao imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša/putovnice ili ne.
 • Smještaj u trokrevetnoj sobi se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet. Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.
 • Smještajni objekti u ovom programu su kategorisani od strane države Turske.
 • Relax Tours zadržava pravo izmjene cijene u slučaju izmjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija je rađena na bazi
 • 40 osoba, u slučaju manjeg broja uplata cijena se mijenja.

NAPOMENA 2:

 • Molimo provjerite je li valjanost pasoša/putovnice u skladu s pravilima zemlje u koju putujete. 
 • BH pasoš/putovnica za ulazak u Tursku, mora biti važeća najmanje 150 dana od dana ulaska u zemlju. 
 • Provjerite tačnost podataka u ponudi jer nakon naloga za izdavanje karte, reklamacije možemo uvažiti isključivo uz doplatu prema pravilima prijevoznika. 
 • Državljani Republike Hrvatske podliježu viznom režimu za ulazak u Republiku Tursku.

USLOVI OTKAZA I NAČIN PLAĆANJA:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 20 dana prije početka putovanja. U slučaju aranžmana koji se odnose na daleke destinacije kao i  za uplate po cijeni ranih rezervacija  (Iran, Maroko, Rusija...) prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava na fakultativne izlete mora se izvršiti prilikom uplate ostatka od ukupnog iznosa putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu navedenog depozita. Po uplati depozita primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 30. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o doplati ili otkazu putovanja. Završne informacije telefonski dostavljamo 2 dana prije prije početka putovanja.

● Plaćanje može biti: 1) Avansno: a) gotovinom, b) uplatom na račun Relax Tours-a; 2) Putem administrativne zabrane sa firmama sa kojima Relax Tours ima potpisan ugovor. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS.

Storniranje putovanja: Za otkaz 50 - 40 dana prije polaska: 30% storno troškova; 40-30 dana: 40% storno troškova; za 30-20 dana prije polaska: 50%; storno troškova: 20 - 0 dana prije polaska zadržava se puni iznos – osim ako u programu drugacije nije navedeno.
Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJA:
●Agencija zadržava pravo da, u slučaju izmjene cijene prijevoza, izmjene deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmjeni cijenu putovanja za odgovarajući iznos. U okviru razgledanja gradova navedenih u programima putovanja, nisu predviđene posjete ni obilasci enterijera javnih građevina, institucija i spomenika kulture, osim kada je to posebno naznačeno. Usluge turističkog vodiča, turističkog pratioca, lokalnog turističkog vodiča ili lokalnog predstavnika organizatora, predviđene programom putovanja, ne podrazumjeva njihovo cjelodnevno i kontinuirano prisustvo, već samo kontakt i neophodnu-nužnu pomoć putniku, po unaprijed utvrđenim terminima periodičnog dežurstva, objavljenih na oglasnoj tabli ili na drugi prikladan način.Usmene i bilo koje druge vrste informacija, koje se razlikuju od onih koje su sadržane u pisanom programu putovanja ili posebnom pisanom ugovoru, ne obavezuju organizatora i ne mogu biti osnov za isticanje prigovora ili reklamacije. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je 30 osoba. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda pojedinih sadržaja u programu. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu iraspoloživosti kapaciteta stajališta. KOD AVIO TURA MINIMALNA VALIDNOST PASOŠA MORA BITI 150 DANA OD DANA ULASKA U ZEMLJU. Svakiputnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesuviziranja BH pasoša ili ne.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro