al

Sport i kultura

Fotografija godine BiH prerasta u festival fotografije

29.01.2013 00:00:00 / Izvor: eKapija.ba

U periodu od 21-26.1.2013 u Sarajevu je održan program festivala "Fotografija godine BiH 2012".  Program je počeo svečanim otvaranjem u Umjetničkoj galeriji BiH u ponedjeljak 21.1.2013, a fotogaleriju sa tog događaja možete pogledati OVDJE.

"Naš cilj bio da Fotografija godine BiH preraste u festival fotografije, a nakon dvije godine organizovanja pratećih sadržaja pored izložbe možemo reći da smo na dobrom putu", ističu organizatori.

Raspored aktivnosti je izgledao ovako:

DAN 2 – 22.1.2013.

16.00h – "Fotosofia" – predavanje Damira Hoyke.

Damir Hoyka studirao je fotografiju u Njemačkoj, na Goethe Institutu, a potom i Akademiju primjenjenih umjetnosti u Beču. Dobitnik je nekoliko svjetskih nagrada, a fotografije su mu izlagane širom Evrope i Azije. Do danas je, putem raznih medija, objavljeno preko hiljadu umjetničkih fotografija ovog autora. Više informacija možete dobiti na www.hoyka.com

Program je nastavljen prezentacijom servisa za pohranjivanje i prodaju fotografija Pycsell, a prezentaciju je održao Damir Ibrišimović iz kompanije Atlantbh.

Nakon toga posjetioci su mogli uživati u otvaranju multimedijalne izložbe "Timelapse"– Romulić&Stojčić

DAN 3 - 23.1.2013

17.00h – “Timelapse” – predavanje Romulić&Stojčić.

Mario Romulić i Dražen Stojčić su osječki fotografi koji zajedno rade u sklopu Romulić Multimedia Studija. Ovaj dvojac se međusobno kreativno dopunjava budući da Romulić pored digitalne fotografije svoje vrijeme još uvijek posvećuje analognoj fotografiji a Stojčić se, sa druge strane, od svojih najranijih početaka bavi digitalnom fotografijom. Više informacija: www.romulic.com

Nakon predavanja usljedilo je otvaranje izložbe "Ljudi sa margine" autora: Dženata Drekovića i Marka Risovića.

Dženat Drekovic rođen je u Makedoniji. Svoje obrazovanje stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu. Dreković radi za časopise "Dani", "Gracija", "Sarajevo Navigator" te je suosnivač Centra za fotografiju Sarajevo. Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine ( ULUPUBiH).

Marko Risović se fotografijom bavi od rane mladosti. Njegove fotografije su objavljivane u raznim regionalnim i internacionalnim časopisima i web portalima, a svojim radom redovno doprinosi srbijanskim izdanjima National Geographica . Do sada je izlagao na preko pedeset izložbi.

 DAN 4 – 24.1.2013.

Program su započeli Romulić&Stojčić u 16.00h sa drugim dijelom predavanja.

U duhu predavanja urađen je i mini timelapse – djelo Amera Kapetanovića 

Nakon toga uslijedila je prezentacija fotogrupe "Kamerades"

Organizacija "Kameradas", koju čini šest fotografa iz Srbije, za cilj ima da dokumentira probleme sa kojima se suočava Balkan stavljajući akcent na socijalne probleme. Kroz svoje reportaže ovi autori koriste fotografiju kao univerzalni vizualni jezik. Više o ovoj organizaciji možete saznati na www.kamerades.com.

 DAN 5 – 25.1.2013.

Peti dan je počeo i završio predavanjem Branislava Brkića.

Branislav Brkić rođen je 1960. godine u Srbiji u gradu Valjevu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu gde i danas živi i radi. Kreativnom fotografijom se bavi od 1980. godine i do sada je učestvovao na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na kojima je nagrađivan vise od 140 puta.

 DAN 6 – 26.1.2013.

Za zatvaranje manifestacije naše prijatelje smo počastili koncertom grupe Urban Sevdah, u Caffe baru Mash, a da se ne ostane suhog grla pobrinula se Sarajevska pivara.

Grupa "Urban Sevdah" oformljena je 2008. godine u Visokom. Prve nastupe bend je zabilježio 2006. godine u Visokom, a kasnije su uslijedili i koncerti širom Bosne i Hercegovine. U 2009. godini izažao je i njihov prvi CD pod nazivom "Urban Sevdah" koji je moguće besplatno skinuti sa web stranice: www.urbansevdah.com.

Zatvaranjem manifestacije nastavljamo sa aktivnostima i gostovanjima izložbe širom Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji konkurs je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti SarajevoOpćina Stari GradUmjetnička Galerija BiH, Global Development Consulting a generalni sponzor konkursa jeCanon , a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: Kim Tec, AVTERA BHDHL,ShoebedoHT ERONET, DISTISARAJEVSKO PIVO, Vinarija Buntić, BLMedia, Galerija BlackBOX, Mala škola fotografije, Galerija Boris Smoje, Centar mladih Livno, Studio LISICA  te medijskim partnerima RSG, Antena Sarajevo, eKapija.ba, Radiosarajevo.ba, DEPO Portal, Nezavisne novine, Face TV, Banjalukalive.com, Bljesak.info, Dani, Magazin START BiH, 6YKA, ZenicaBlog i Cahayabox.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Sport i kultura