al
Gazi Husrev-begova biblioteka u posjeti Prijepolju

Obrazovanje

Gazi Husrev-begova biblioteka u posjeti Prijepolju

29.06.2019 09:26:24 / Izvor: Akta.ba

Savremeno lice gazi Husrev-begove biblioteke bio je naziv skupa koji se održao sredinom mjeseca jula u prijepoljskoj biblioteci "Vuk Karadžić". Prilikom posjete direktorice ove biblioteke Sadije Hodžić i bibliotekarke savjetnice Hadije Džigal Kriještorac dogovoreno je predstavljanje Gazi Husrev-begove biblioteke stanovnicima i ljubiteljima knjige u Prijepolju.

Prateći savremene trendove u bibliotekarstvu, mogućnosti koje pruža internet, te tehničku i digitalnu podršku u ovom poslu, mnogi resursi Gazi Husrev-begove biblioteke postali su dostupni svjetskoj javnosti. Ova činjenica je od posebnog značaja za one koji istražujući svoju nacionalnu kulturu imaju potrebu za originalnim izvorima i literaturom.

Prezentacije "Gazi Husrev-begova biblioteka u 21. stoljeću" i "Digitalna Gazi Husrev-begova biblioteka" predstavila je Amela Lepir, bibliotekarka Fonda periodike. Prezentaciju "Konzervacija arhivsko-bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke“ predstavila je mr. Madžida Smajkić glavna restauratorica i konzervatorica, a izložbu "Blago koje traje" postavila je Fatima Tinjak, bibliotekarka Fonda orijentalistike i koautor izložbe.

Tokom predstavljanja prikazan je i film "7 slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci" autora akademika Enesa Karića i reditelja Dine Kassala u produkciji BHRT-BHT1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje