GEONOVA nudi izradu projekata geodetskog snimanja

08.06.2021 08:36:16
GEONOVA nudi izradu projekata geodetskog snimanja

GEONOVA d.o.o. Banja Luka svojim klijentima pruža usluge izrade projekata u inženjersko-tehničke svrhe

GEONOVA d.o.o. Banja Luka svojim klijentima pruža usluge izrade projekata u inženjersko-tehničke svrhe. Osnovna svrha ovog projekta je da obezbijedi tačno prenošenje predmetnog projekta u realni prostor i u realnom vremenu saglasno unaprijed zadatoj tačnosti i metodama obilježavanja.

Geodezija je naučna disciplina koja se bavi mjerenjem i predstavljanjem Zemlje i posmatranje njenog gravitacijskog polja i geodinamičkih pojava kao što su:

  • pomjena polova,
  • plima i oseka i
  • gibanje zemljine kore.

Planovi i karte izrađuju se na osnovu podataka prikupljenih na terenu različitim geodetskim instrumentima i različitim metodama rada. Dobijeni podaci omogućavaju da svi objekti na površini zemlje, ispod nje kao i u vazduhu, koji čine sadržaj plana ili karte, zadrže svoj oblik i međusobni položaj.

Geodezija se bavi stručnim i naučnim problemima, te se po svom karakteru dijeli na:

  • višu geodeziju i
  • nižu geodeziju.

Viša geodezija bavi se izučavanjem oblika i dimenzija Zemlje kao nebeskog tijela i uzimanjem u obzir zakrivljenosti zemljine površi prilikom izravnanja geodetskih mreža. U današnjem vijeku, čitave države prekrivene su geodetskim mrežama visoke tačnosti. Viša geodezija, koristeći satelite, treba da uspastavi vezu između geodetskih mreža raznih država, pa i kontinenata. Na taj način doći će se do jedinstvene svjetske geodetske mreže.

Niža geodezija, praktična geodezija, ima vrlo široku primjenu u praksi prilikom rješavanja različitih zadataka. Osnovni zadatak niže geodezije jeste premjer zemljišta na osnovu kojeg se dolazi do situacionih planova, odnosno planova koji pored horizontalne imaju i vertikalnu predstavu terena.

Situacioni planovi, numerički i ostali podaci premjera zemljišta koriste se u razne svrhe privredne i društvene djelatnosti: u građevinarstvu, hidrotehnici, urbanizmu, industriji, rudarstvu, poljoprivredi, šumarstvu, finansijama i ekonomiji, statistici, u oblasti državne uprave i pravosuđa itd. Bogatstvo sadržaja geodetskih planova o prostoru i objektima na fizičkoj površini zemlje i ispod nje, pružaju razne, veoma korisne informacije, koje su od interesa za skoro sve djelatnosti.

Lako je zaključiti da se radovi iz oblasti niže geodezije nadovezuju na radove više geodezije, čiji podaci i računanja služe kao podloga za radove u nižoj geodeziji. Sva računanja i mjerenja pri kojima se vodi računa o zakrivljenosti zemljine površine, spadaju u domen niže geodezije.

Ukoliko imate pitanja i potreban vam je savjet, zakažite konsultacije, GEONOVA tim stoji vam na raspolaganju.

PODIJELI:
TAGOVI: GEONOVA geodetsko snimanje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina