GEONOVA nudi usluge aerofotogrametrijskog snimanja

08.04.2021 08:14:06
GEONOVA nudi usluge aerofotogrametrijskog snimanja

Aerofotogrametrijsko snimanje je metoda mjerenja i snimanja iz vazduha kamerom koja je fiksirana za letjelicu

GEONOVA d.o.o. Banja Luka svojim klijentima pruža usluge aerofotogrametrijskog snimanja manjih i većih površina. Aerofotogrametrijsko snimanje je metoda mjerenja i snimanja iz vazduha kamerom koja je fiksirana za letjelicu. Aerofotogrametrijsko snimanje pogodno je za izradu digitalnog modela terena i za izradu digitalnih ortofoto planova.

Šta je digitalni ortofoto plan?

Digitalni ortofoto plan je digitalna slika određene teritorije u ortogonalnoj projekciji, dobijena iz digitalnog aerofotogrametrijskog snimka, satelitskog snimka ili snimka dobijenog ostalim metodama snimanja iz daljinske detekcije.

Izrada ortofoto plana

Ortofoto plan je dokument koji je sastavljen od jedne ili više ortofotografija jedinstvenog mjerenja sa nanesenom pravougaonom koordinatnom mrežom. Snimanje digitalnog ortofoto plana vrši se u razmjerama 1:2500 i 1:5000. Razmjera 1:2500 radi se za urbana područja Republike Srpske, a razmjera 1:5000 za cijeli prostor Republike Srpske. Podaci dobijeni ovim snimanjem koriste se za:

  • identifikaciju neuplanjenih nepokretnosti u cilju planiranja ažuriranja promjera i katastra nepokretnosti,
  • izradu karata,
  • prostorno planiranje,
  • praćenje nelegalne gradnje,
  • planiranje saobraćaja,
  • praćenje stanja šumskih kompleksa, poljoprivrednog zemljišta kao i drugih segmenata od značaja za čovjekovu okolinu.

Izrada 3D modela terena

Razvojom tehnologije 3D modeli postaju dostupni i lakši za rad nego što su to bili 2D i 2.5D modeli. Danas 3D modeli omogućavaju lakše snalaženje u prostoru i bolje sagledavanje samog prostora, a samim tim lakše i kvalitetnije planiranje pametnih gradova. Kada govorimo o 3D modelima, najčešće mislimo na:

  • digitalni model terena (DMT),
  • digitalni model reljefa (DMR),
  • digitalni model zgrada (DMZ) i
  • digitalni model površine (DMP).

Digitalni model terena (DMT) je numerička i matematička predstava terena dobijena korištenjem odgovarajućih visinskih i položajnih mjerenja, kompatibilnih u gustini i rasporedu sa terenom, tako da visina bilo koje tačke na obuhvaćenom terenu može automatski da se dobije interpolacijom uz odgovarajuću tačnost.

Digitalni model reljefa (DMR) predstavlja skup tačaka na površini zemlje čije su prostorne koordinate adekvatne za obradu na računaru. DMR podrazumijeva tačke koje su isključivo na terenu, bez vegetacije i građevina. On je skup položajnih i visinskih određenih tačaka i geometrijskih elemenata koji prikazuju površinu zemljišta i iz njih izračunat matematički model te površine.

Digitalni model zgrada (DMZ) nastaje prikupljanjem podataka o izgrađenim objektima i najbolje se može opisati kao skup pojedinačnih 3D objekata koji nisu međusobno povezani.

Digitalni model površine (DMP) je kontinuirana površina koja se razlikuje od digitalnog modela reljefa (DMR) po tome što je u jednoj tački moguće pridružiti više od jedne visine, tj. moguće je prikazati okomite elemente na površini zemlje kao što su zgrade. Digitalni model površine nastaje spajanjem DMR-a i DMZ-a.

Zakažite konsultacije, naš tim stoji Vam na raspolaganju”, poručuju iz Geonove.

PODIJELI:
TAGOVI: GEONOVA ortofoto plan

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina