al
Goji bobice s Himalaja dostupne i u BiH

Ljepota i zdravlje

Goji bobice s Himalaja dostupne i u BiH

28.04.2015 16:09:05 / Izvor: eKapija.BA

Delta Trade d.o.o. Zenica prije dvije godine krenula je sa proširenjem asortimana. Riječ je o kompaniji koja je prva u BiH uvezla grah pinto koji se pokazao jako ukusnim i koji je jako dobro prihvaćen od strane potrošača, a od prošle godine u svom širokom asortimanu Delta Trade ima i Goji bobice.

U zadnjih nekoliko godina goji bobice su munjevito osvojile europsko i američko tržište. Stižu s Himalaje gdje za njih već znaju stoljećima te ih koriste i kao sastojak ne samo u mnogim receptima, već i u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih čak nazivaju "crvenim dijamantima".

"Želimo na tržište dovesti nove začine i ostale proizvode koji su se dokazali kao 'zdravi' ili su iz nekog drugog razloga zanimljivi", ističu iz Delta Trade-a.

Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) je grmolika biljka koja naraste od 1 do 3 metara u visinu. Postoji vrsta L. chinense koja se najviše uzgaja na jugu Kine i nešto je niža, a Lycium barbarum se više uzgaja na sjeveru, ponajviše u pokrajini Ningxia Hui i nešto je viša. Plod je narančasto crvene boje duljine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Bobice zriju od srpnja do listopada. Zbog brze oksidacije one se ne ubiru, već se tresu s grana i zatim suše. Mogu se jesti sirove, ali brzo oksidiraju pa se najčešće u trgovinama kupuju sušene čiji slatki okus podsjeća na grožđice, ili se mogu nabaviti u obliku čaja i soka. Njihov najveći izvoznik i uzgajivač je upravo Kina.

Koja su svojstva goji bobica?

Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka. "Zapadni" svijet ih je "otkrio" zadnjih desetak godina i svrstao ih u supernamirnice. Zašto?

One se nalaze na prvom mjestu američke ljestvice ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je ljestvica koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane. Što je položaj na ljestvici viši, hrana ima veću sposobnost uništavati slobodne radikale koji, ako su slobodni i ako dolazi do njihovog gomilanja, narušavaju zdravlje, ubrzavaju proces starenja, a time postajemo podložniji nizu degenerativnih promjena.

Goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica , u usporedbi sa šljivama koje su na drugom mjestu i u 100 grama imaju "samo" 5.770 jedinica. Zbog toga se smatraju najboljom hranom za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja.

Sadrže 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti tako da u 100 grama ima 370 (kilo) kalorija.

Što sve sadrže goji bobice?

Ne samo što imaju izuzetno veliku razinu vitamina C i željeza (U 100 grama bobica ima 11 mg željeza, što je najveći izvor željeza u nekoj biljci), sadrže mnoštvo nutrijenata i fitokemikalija, tj. fitonutrijenata (koji hrani daju boju, okus, miris i druge osjetilne karakteristike i nemaju prehrambenu, već pozitivnu funkcionalnu vrijednost za ljudski organizam u smislu zaštite od bolesti i preventive), kao što su:

  • 18 amino kiselina (od kojih je 8 esencijalnih koje su nužne za život)
  • 6 esencijalnih vitamina (kao što su: riboflavin /vitamin B2/, vitamin B1, C vitamin)
  • 21 mineral (kao što su željezo, cink, selen, kalcij, kalij)
  • 8 polisaharida i 6 monosaharida
  • 5 nezasićenih masnih kiselina od koji je važno spomenuti linolnu i alfa-linolensku kiselinu koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sustava
  • beta-sitosterol (koji reducira razinu kolesterola) i ostale fitosterole
  • 5 karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil)
  • mnoštvo fenolnih pigmenata koji imaju antioksidacijska svojstva.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ljepota i zdravlje