Grad Trebinje i Fondacija Helvetas obezbijedili novu opremu za Tehničku školu

04.03.2021 12:48:17
Grad Trebinje i Fondacija Helvetas obezbijedili novu opremu za Tehničku školu

U pitanju je opremanje radionice za praktičnu nastavu za dva zanimanja električar-elektroinstalater i tehničar CNC tehnologije

Tehnička škola Trebinje pretstavila je opremu u vrijednosti od  35 hiljada maraka, koju je donirala Fondacija "Helvetas" i Grad Trebinje – potvrdio je direktor ove obrazovne ustanove  Darko Rakić.

Rakić je objasnio da je u pitanju opremanje radionice za  praktičnu nastavu za dva zanimanja električar-elektroinstalater i tehničar CNC tehnologije i da će CNC mašina, koja je glavni dio opreme biti od izuzetnog značaja učenicima.

"Ova mašina će služiti za prektičnu edukaciju. Za vrijeme pandemije su nam poklonili prenosne računare. Obuka na samoj ovoj mašini znači da učenici sutra mogu raditi na komercijalnim mašinama kod privrednih subjekata", objasnio je Rakić i dodao da ovo nije prvi put da Fondacija „Helvetas“ učestvuje u opremanju Tehničke škole i podsjetio da je za vrijeme pandemije poklonila kabinetima računare.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da je ukupna vrijednost planiranih donacija Grada Trebinja i Fondacije "Helvetas"  Centru srednjih škola kao  Tehničkoj školi  oko 135 hiljada maraaka, a sam Grad Trebinje učestvuje za 30 odsto sredstava.

"Mnogo važnije od finansijskog dijela je to što će se obučiti preko stotinu djece samo za sada a i nastaviti generacijama jer je oprema koja traje. Prilagodili smo potrebama na tržištu i sljedeće godine ćemo se potruditi da uvedemo još zanimanja i da pomažemo u praktičnoj nastavi. Svako radno mjesto nam je važno i neophodno je edukovati kadrove koji su potrebni", kazao je gradonačelnik i istrakao da je Industriuja alata Trebinje danas zaposlila radnika koji su prošli obuku u Tehničkoj školi i izrazio nadu da će svi učenici koji budu prolazili ovakve i slične obuke naći zaposlenje.

Prema riječima Pavla Šarenca,  učenika trećeg razreda Mašinske škole za CNC programniranje ova oprema je značajna jer je sigurnija od stare.

"Sada je 100 odsto sigurnija. Prije smo imali praksu u Industriji alata i na fakultetu. Naučili smo dosta ali je ova mašina sada mnogo modernija i sigurnija", kaže on.

Sven Dominković, direktor Helvetasa je kazao da je fondaciji najbitnije poboljšanje rada u praktičnoj nastavi.

"Jedan mali dio je opremanje kabineta ali ima tu još mnogo toga kao što je tehnička podrška, obuka mentora, izmjenjivanje plana i programa. Vrlo sam srećan što će mnoga djeca imati priliku da se obuče na ovoj mašini i opremi", dodao je on.

Кoordinator za praktičnu nastavu i nosilac projekta, Jelena Lero je istakla da je u proteklom periodu rađeno na modernizaciji praktične nastave.

"Cilj ovog projekta je poboljšanje znanja, vještina, omogućavanje zaposlenja. Radili smo studio izvodljivosti za nabavku neophodne opreme. Napravili smo fazni pristup opreme u školi i nedostajuće opreme.", kazala je ona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi