al
Grad Visoko za 580 porodica obezbijedio proljetnu sjetvu krompira

Filantropi

Grad Visoko za 580 porodica obezbijedio proljetnu sjetvu krompira

29.04.2020 15:04:17 / Izvor: Akta.ba

Na osnovu Odluke Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa (COVID19) na području Federacije BiH (“Službene novine FBiH” br:21/20) i Odluke Gradskog vijeća Visoko u svrhu ublažavanja poslijedica i jedne od seta mjera za poljoprivrednu proizvodnju Grad Visoko je objavio Javni poziv za iskazivanje javnog interesa za sjetvu krompira na manjim obradivim površinama (do 500m2)

U saradnji sa povjerenicima svih 26 gradskih i vangradskih mjesnih zajednica, prema nadležnoj gradskoj Službi dostavljeno je ukupno 580 zahtjeva. Prilikom podnošenja zahtjeva prioritet su imala lica/domaćinstva sa jednim ili više nezaposlenih osoba i penzioneri.

 

Nadležna gradska Služba je izvršila obradu svih zahtjeva, te se ovom mjerom za 580 domaćinstava u Gradu Visoko osigurala proljetna sjetva krompira (25 kg sjemenskog krompira po osobi) na manjim obradivim površinama do 0,5 dunuma. Sredstva su obezbijeđena iz Budžeta Grada Visoko u visini od 20.300,00 KM. Svi podnosioci zahjeva će biti kontaktirani putem telefona, a podjela sjemenskog krompira će se izvršiti do kraja tekuće sedmice.

Prema iskazanom interesu i prijavljenim površinama ukupno će biti zasijano oko 10 hektara krompira, a očekivani prinos je 200 do 300 tona.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi