al
Grizelj Group predstavlja uređaje za rekuperaciju zraka!

Predstavljamo

Grizelj Group predstavlja uređaje za rekuperaciju zraka!

10.11.2015 13:19:49 / Izvor: Akta.ba

Proces rekuperacije odnosno izmjenjivanja zasićenog i ustajalog zraka sa svježim zrakom princip je poboljšanja mikroklimatskih uslova u prostorijama boravka.

Firma GRIZELJ GROUP Sarajevo, kroz svoj aktivan rad na beneficiranju mogućnosti provođenja energetske efikasnosti iz obnovljivih izvora energije, odlučila je predstaviti još jedan metod, odnosno način za osiguranje ekonomske profitabilnosti uz ekološku prihvatljivost iz energetske efikasnosti. Radi se o instaliranju rekuperatora (izmjenjivača topline).

GRIZELJ GROUP u svom programu ENERGETISGT* obuhvaća sve uvjete kroz selektivnu primjenu naprednih eko tehnologija tehničkih EU normi i lokalnih zakona, tehničkih pravila u KGH i HVAC instalacijama graditeljstva.

*Eko Napredna Energija Rekuperacija Gasa Efikasnim Turbo Inovativnim SistemimaGreen Tehnologije

GRIZELJ GROUP predstavlja opremu koja radi na vrlo jednostavan ali vrlo efikasan način. Instaliranje rekuperatora osigurava da se ustajali i zasićeni zrak iz prostora boravka „oplemeni“ svježim zrakom uz vrlo male energetske gubitke, te na taj način ponovno iskoristi zrak koji je trebao da bude "odbačen".

Ugodan ambijent u prostoru za boravak podrazumijeva da je zrak grijan, hlađen, ventiliran i filtriran. Vrlo bitno je postići prihvatljive mikroklimatske uslove u školama, vrtićima, zdravstvenim ustanovama, tržnim centrima, hotelima, restoranima, biznis poslovnim objektima, kinima, pozorištima, bibliotekama, sportskim salama i centrima, staklenicima, komorama za cvijeće, server sobama, lakirnicama, frizersko – kozmetičkim salonima .... i mnogim drugim objektima u kojima je povećan promet ljudi a zbog djelatnosti zrak postaje opterećeniji raznim visokim/niskim tmperaturama, mirisima, hemikalijama, polutantima...

Nekorktna klimatizacija prostora može da stvara depresivno stanje po ljude a time i na kvalitet života. Rekuperacija doprinosi poboljšanju i zadovoljenju neophodnih sanitarno – higijenskih i zdravstvenih aspekata u jedinicama boravka i stanovanja.

Rekuperator se satoji od protustrujnog izmjenjivača energije, ventilacionih i filterskih jedinica, termoizoliranog kućišta i priključnih konekcija za vanjske i unutarnje rozetne ili ventilacione kanale.

Suvremeni rekuperatori opremljeni su integralnim ventilatorskim i filter sekcijama primarnog i sekundarnog zraka i preko višebrzinskog ventilatora ili sa frekventnom regulacijom broja okretaja inperela, može se balansirati korektna ventilacija  prostora bez natlaka ili podtlaka u prostoru ako nije drukčije definirano. 

Rekuperatori se mogu instalirati u prostoru na način da ne remeti komfor ambijenta, dekorativno ne narušavaju prostor, a efikasnost rada nije isključiva pozicijom instaliranja.

Preporuka je da se i u stambenim jedinicama planira ugradnja rekuperatora pogotovo gdje borave djeca, hronični bolesnici, osobe sa posebnim potrebama i stariji ljudi. Investicija neće mnogo opteretiti kućne budžete, a povrat je zagarantovan, kroz povrat energije koju svakodnevno „bacamo“ otvarajući prozore i vrata pokušavajući prostor osvježiti svježim zrakom.

A osim toga otvaranje vrata i prozora je apsurdno raditi na mjestima gdje su koncentracije smoga neprihvatljive pa najčešće to i ne radimo. To je još jedan od razloga zašto instalirati rekuperator koji posjeduje filterske jedinice, koje će prostor a i rad rekuperatora bukvalno zaštiti.

S ciljem postizanja maksimalnog konfoar tehnoloških mogućnosti zadovoljenja KGH i HVAC disciplina, prakticiraju se ovlaživači, odvlazivači, kao i dezinfekcija zraka na većim sistema klimatizacije ukljčujući i rekuperaciju.

Rekuperativnim uređajem je moguć povrat energije oko 70 - 85% iz otpadnog zraka čime se opravdava investicija  kroz ekološke, energetke, ekonomske benefite i otplatu za cca 10000 sati.   Sva odbačena energija putem prirodne ili prisilne ventilacije je obnovljiva energija i pomoću rekuperatora može se energetski iskoristiti i materijalizirati.

"U vremenu ekološke i financijske krize energiju je besmisleno i skupo bacati ili je rasipati, zato je naš cilj odlučno i efikasno gospodarenje energijom", poručuju iz firme Grizelj Group.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo