al
IMTEC posjeduje sve što je potrebno za savremeno obrazovanje!

Tehno kutak

IMTEC posjeduje sve što je potrebno za savremeno obrazovanje!

09.04.2020 14:31:04 / Izvor: Akta.ba

U IMTEC-u vjeruju u stvaranje bolje budućnosti transformacijom obrazovanja što svakodnevno dokazuju kroz svoj rad. U prilog ovome ide i podatak o tome koji su to Imtec partneri, oni sa kojima ima saradnju i njihovi su zastupnici u Bosni i Hercegovini, uzeli učešće na najvećem sajmu tehnologije iz oblasti obrazovanja. Upravo kroz ovakvu saradnju, u Imtecu možete naći veliki asortiman hardverske i softverske ponude namijenjene edukacijskim ustanovama.

Sa svojim partnerima IMTEC vrijedno radi kako bi naše škole imale priliku koristiti najveća tehnološka dostignuća u obrazovanju, te tako proces učenja učiniti što zanimljivijim i produktivnijim, a učenike potaknuti na maksimalnu uključenost u nastavu.

Sajam Bett 2020 koji se tradicionalno održava u Londonu, okupio je 800 vodećih kompanija, 103 novih EdTech startup-a i preko 34.000 učesnika od kojih su jedni on najznačajnijih upravo naši vendori: Microsoft, Smart Technologies, Aruba, Fortinet, Adobe, HELGI, HP,  Lenovo, Makeblock, Micro:bit, TTS Group, Vestel, Kitronik i Robotel Inc.

SMART Technologies je bio sponzor Teaching Tech zone u kojem je predstavljena tehnologija koja pomaže nastavnicima da učenje bude lakše, zanimljivije i da učenici budu što više uključeni u nastavu. SMART je kanadska kompanija koja proizvodi najbolja interaktivna rješenja za nastavu. Uz Smart pametne table i panele, kao sastavni dio se isporučuje i aplikacija Smart Notebook Player, te online platforma koja spaja sve nastavnike i učenike, dajući im priliku da svoj sadržaj podijele sa drugima, da zajedno pronalaze najzanimljivije načine za obrazovanje, da zajedno uče i napreduju.

Micro Bit je otvoreni hardverski ugradbeni sistem ARM koji je BBC dizajnirao za upotrebu u informatičkoj edukaciji. Učenici iz Bosne i Hercegovine su predstavili upravljanje SMART kućom, upravo uz pomoć MicroBita na sajmu Bett 2020.

Ljudi iz preko 146 zemalja globalne obrazovne zajednice okupili su se kako bi pronašli inspiraciju i razgovarali o budućnosti obrazovanja, te vidjeli kako tehnologija i inovacije omogućavaju nastavnicima i učenicima napredak.

TTS Group je kompanija prisutna na tržištu više od 80 godina. Proizvodi različitu opremu za edukacijske ustanove, od osnovne opreme za učionicu do naprednih tehnoloških rješenja za pomoć u nastavi. Na Bett-u su predstavili svog prvog robota za vani koji radi neovisno o vremenskim uslovima. Robot posjeduje na sebi tipke preko kojih može primiti zadatke, ili se programirati preko aplikacije.

Kitronik je kompanija koja dizajnira, proizvodi i preprodaje proizvode za edukaciju, a specijalizirani su u D&T-u, STEM-u i kompjuterskim naukama. Posebnu pažnju posvećuju dodacima za Micro:bit-ove, a trenutno ih imaju proizvedenih preko 50.

Kroz praktičan rad se najbrže uči, a sve veća primjena STEM-a i u našim školama to i dokazuje. Sa mBlockom studenti na veoma jednostavan način, povlačenjem blokova kreiraju animacije, igre, te animiraju robote za sve ono što bi željeli da urade. Mblock odlikuju AI i IoT osobine za brzo učenje programiranja, robotike za edukatore i učenike.

Robotel je kanadska kompanija, na tržištu prisutna već preko 30 godina kao globalni isporučilac rješenja za učenje jezika. Na Bett-u su predstavili svoju aplikaciju Smart Class++ koja omogućava brže učenje jezika za čak 40%. Ova aplikacija sadrži različite module za interaktivno učenje, te automatsko ocjenjivanje učenika.

Promjene u tehnologiji nose mnoge izazove, posebno za obrazovni sektor koji   priprema svoje učenike za svijet prepun izazova. Da bi bili konkurentni, tehnologija pomaže i nastavnicima da se prilagode stalnim promjenama, a i učenicima da ubrzaju svoj utjecaj u transformaciji svijeta.

Adobe je jedan od lidera kada su softveri za obrazovanje u pitanju. Na Bettu su njihovi stručnjaci – nastavnici u pokretu – održali  Adobe Creative Academy, sa svakodnevnim govornicima i radionicama. Na radionicama su učesnici imali priliku naučiti kako na najbolji način mogu iskoristiti PDF materijal da izgleda izvrsno na svim ekranima, kako da Adobe Sparke video iskoristiti u promjeni cjelokupnog pristupa učenju i čitanju od prvih razreda, te kako uraditi edukativne video zapise na kreativan način i približiti učenicima tematiku koju uče.

Microsoft je predstavio hibridnu inteligenciju te ukazao na bitnost mladih u pronalasku rješenja na izazove sa kojima se svakodnevnu susreću. Emocionalna inteligencija konvertira se s umjetnom inteligencijom dok se istraživači spajaju psihologijom i naukom. Za neke od izazova u obrazovanju, kao što je disleksija, Microsoft je uspješno implementirao alate u svoje programe olakšavajući studentima da uče.

Aruba rješenja imaju više nego dovoljan obim pouzdanosti i sigurnosti potreban pametnoj digitalnoj školi. Škole prihvataju digitalno učenje, nabavljaju potrebnu opremu, grade pametne prostore za interaktivno učenje i provode inicijative za sigurnost u kampusu. Wi-Fi mreže, dizajnirane za povezanost višu od osnovne, daju izuzetnu stabilnost i sigurnost. Tehnologija Aruba je sveprisutna, tamo je, djeluje, ali ne mora biti okom vidljiva. Učenici i profesori dobijaju sasvim drugačiju percepciju za učenje kroz unaprijeđenu tehnologiju.

Fortinet pruža vodeću tehnologiju koja pomaže školama da se proaktivno zaštite od cyber prijetnji, te širok spektar Wi-Fi rješenja za rješavanje kritičnih potreba za mobilnim učenjem u školi.

Također nudi integrirano i centralno rješenje kojim je mnogo lakše upravljati. Fortinet je na Bett-u organizovao više demo radionica. Fortinetovo SD-WAN rješenje integrira Firewall nove generacije (NGFW) s naprednim mogućnostima routiranja i WAN optimizacijom što omogućava školama da osiguraju adekvatnu zaštitu za osjetljive podatke.

Fortinetovo SD-Branch rješenje je proširenje SD-WAN rješenja raspoređenog na lokacijama. SD-podružnica povećava povezanost i sigurnost zaštićenog SD-WAN-a dodavanjem kontrola pristupa lokalnoj mreži i osiguravanjem IoT uređaja utemeljenih na LAN-u - sve s iste konsolidirane platforme. Ovaj pristup pruža IT timovima detaljnu kontrolu nad mrežom. Uz to, ova centralizacija dodatno smanjuje ukupne troškove (TCO) smanjujući troškove rada.

HP Inc. je kompanija koja je sinonim za PC već duži niz godina, a jedan od načina da održi svoju prednost je brzina proizvodnje, spremnost za poduzimanje nekih inovacijskih rizika i fokusiranost na kanale prodaje i ciljane skupine korisnika. HP je predstavio HP Chromebook čiji se ekran može rotirati 360°, opcionalni aktivni HP Wacom EMR sa olovkom, dvostrukim kamerama na kojima učenici mogu pisati, dodirnuti, snimiti, pisati ili crtati. Koristi se u bilo kojem okruženju, od učionice do laboratorije jer omogućava učenicima da uče na interaktivne i personalizirane načine.

Helgi posjeduje zaokružena rješenja za modernu nastavu pa su iskoristili i ovu priliku na Bettu da pokažu najbolja rješenja za modernu učionicu, jednostavno prilagodljiva potrebama svih nastavnika i učenika. Od posebno dizajniranih višenamjenskih stolova i stolica, dodataka za nastavu, projektora, interaktivnih panela, inovativnih prenosnih projekcionih platana, OPS računara, ...Helgi pruža sve ono što bismo mogli zamisliti kao potrebno za savremenu, funkcionalnu učionicu.

Lenovo razvija tehnologiju za učionicu od osnovnih dijelova za rad do složenijih tehnologija sa ekranima koji su osjetljivi na dodir i pružaju ulazak u virtualnu stvarnost. Sa specifičnostima poput cjelodnevne trajnosti baterije i drugima koje se traže za vojne namjene, uređaji mogu odgovoriti najkompleksnijim zahtjevima učionice.

Vestel asortiman odlikuje veliki broj naprednih uređaja. Na Bett-u su predstavili sistem rezervacije za sastanke koji omogućava školama upravljanje resursima putem web stranice ili interneta. Može se koristiti za rezervaciju učionica, sportskih objekata, biblioteka, sala za sastanke ili opreme u školama. Sistem za rezervacije se sastoji od LCD ekrana 21,5“ sa integrisanim računarom na Windows platformi i softvera. Vestel Google licencni tableti dostupni su u veličinama od 7“, 8“ i 10,1“. Nudeći jednostavan pristup širokoj paleti opcija za zabavu, tableti se mogu koristiti za gledanje filmova, surfanje internetom i učenju na distancu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tehno kutak