al
Imtec postao ovlašteni prodavač Wacom grafičkih tableta

Tehno kutak

Imtec postao ovlašteni prodavač Wacom grafičkih tableta

01.10.2019 08:53:22 / Izvor: Akta.ba

Wacom Technology Corporation je japanska kompanija osnovana 1983. godine, specijalizirana za proizvodnju grafičkih tableta, olovaka bez baterija i prateće opreme.

Danas je Wacom lider na tržištu grafičkih tableta, sa tržišnim učešćem od preko 80%,  zahvaljujući brojnim inovacijama i prednostima u odnosu na konkurenciju i vodeći je svjetski proizvođač profesionalnih  grafičkih tableta.

Grafički tableti najčešće se koriste za svojeručno crtanje (slikanje) na računaru, obradu fotografija i videa, prepoznavanje rukopisa i slično.. Preko USB priključka podržavaju sve PC i Mac računare.

Asortiman Wacom-a je podiljeljen u nekoliko segmenata:

  • Smartpedi
  • Pen tableti: One by Wacom i Intuos
  • Pen displeji: Wacom cintiq
  • Pen računari: MobileStudio Pro i Cintiq Pro studio

Smartpedi su namjenjeni crtanju na papiru. Povezuju se sa mobitelom/tabletom ili računarom i digitalizuju sliku preko smartpeda.

Pen tableti su naprednija serija grafičkih tableta i postoji nekoliko vrsta:

One by Wacom su tableti osjetljivi na dodir i pritiska olovke do 1024 razina koje se povezuju sa računarom, bilo USB vezom ili preko Bluetooth veze.

Intuos Pro serija su tableti sa ekranima veće rezolucije od 5080lpi, kao i veće osjetlljivosti olovke sa 8192 nivoa pritiska..

Pen displeji dolaze u veličinama dijagonala 13”, 16”, 22”, 24” i 32” i sa Full HD ili 4K rezolucijom displeja. Moguća je nadogradnja sa Wacom Cintiq Pro Engine PC modula (Intel Xeon i NVIDIA Quadro grafička karta, uz SSD i memoriju do 32GB) u tablet i onda ne postoji potreba povezivanja s računarom.

Pen računari su samostalni uređaji koji dolaze sa Intel procesorima i Quadro grafikom. Dostupni su u veličinama 13”, 16”, 24” i 32”.

Bitne karakteristike pri odabiru grafičkog tableta su:

  • Veličina tableta – Veličine tableta se razlikuju, a opšte pravilo je da veći tablet znači i lakši rad s tim tabletom. Kod veličine tableta treba paziti na podatak o veličini aktivnog područja jer je to područje za rad.
  • Nivoi pritiska – Unikatne olovke Wacom imaju čak do 8192 nivoa pritiska.
  • Multi touch
  • Rezolucija – Preciznost kreiranog sadržaja će ovisiti o rezoluciji koju podržava grafički tablet. Što je viša rezolucija to je veća kvaliteta
  • Bežično povezivanje
  • ExpressKeys

Pored navedenih tableta, Wacom nudi i cjelovito rješenje za digitalni potpis. Uz naprednu Wacom tehnologiju i prilagođeni software, ovaj uređaj je  idealan za profesionalce koji rade s digitalnim dokumentima.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Tehno kutak