Inim Electronics® Praesidia - Evolucija u tehnologiji dojave požara

Odbrana i sigurnost

Inim Electronics® Praesidia - Evolucija u tehnologiji dojave požara

26.02.2020 07:50:55 / Izvor: Akta.ba

DSC d.o.o. Sarajevo predstavlja Praesidia posve novi modularni sustav za dojavu i gašenje požara razvijen u Inim Electronicsu® koji odlikuje iznimna pouzdanost, fleksibilnost i jednostavnost upravljanja. Prikladan je za različite aplikacije, pa i one najveće kao što su aerodromi, hoteli i trgovački centri. Svi elementi Praesidia sustava dojave i gašenja požara i plinodojave su certificirani od strane prestižnog europskog ispitnog laboratorija za prevenciju požara LPCB i usklađeni sa EN normama. Svakako je najvažnija EN54 serija normi koju moraju zadovoljiti svi elementi koji se vezuju na sustav dojave požara, EN12094-1 za gašenje, EN60849 za evakuacijski razglas te VDE0833 za cjelokupni sustav dojave požara.

Osim različitih adresabilnih elemenata u detekciji požara, omogućeno je više metoda detekcije u zahtjevnim aplikacijama(specijalne vatrodojavne barijere, aspiracijski sustavi, termografski detektori).  Kada je riječ o dojavi plina, dostupni su detektori za široki spektar plinova u raznim tehnologijama detekcije, u protueksplozijskom ili u "običnom" kućištu zaštićenom od prašine.

Modularnost i veličina sustava

Inovativna modularna struktura Praesidie omogućava konfiguriranje svakog modula iz jednog ili više spojenih kućišta. Potpuno funkcionalni moduli omogućavaju optimizaciju zaštite elektroničkih komponenti i dodavanje različitih specifičnih funkcija na zahtjev korisnika. Praesidia sustav obuhvaća i mnogobrojne I/O i komunikacijske module koji omogućavaju različita proširenja i prilagodbu aplikaciji te upravljanje gašenjem. Moduli se ugrađuju u kućište centrale koja može primiti do 8 modula povezanih CAN DRIVE sabirnicom. Moguće je povezati do 4 takva kućišta u jedan sustav tj. vatrodojavnu centralu. Inovativne tehnologije kao što su zamjena ili dodavanja modula u konfiguraciju centrale bez gašenja iste "Hot Swap" te tehnologija podizanja napona "Step-up" na petlji u slučaju povećane potrošnje ili prevelikog pada napona radi karakteristika kabela, čine ovu centralu vrlo fleksibilnom, robusnom i vrlo pouzdanom.

Panik rasvjeta i evakuacijski razglas kao integralni dio sustava dojave požara

Praesidia omogućava da sustavi panik rasvjete i evakuacijskog razglasa funkcioniraju kao integralni dio sustava dojave požara. Centrala "Harper" je računalno upravljana centralna jedinica koja upravlja i nadzire rasvjetna tijela, a sve to se može događati na istoj petlji na kojoj je i vatrodojava jer su moduli panik rasvjete kompatibilni sa vatrodojavnim protokolom - jedno mjesto nadzora / ista petlja / ušteda - što je velika prednost u odnosu na slične sustave. Putem RS485 ili Ethernet konekcije Praesidia sustav se može povezati sa sustavima evakuacijskog razglasa tako da funkcioniraju kao jedinstven sustav.

Pouzdanost

Pouzdanost sustava je iznimna jer svaki modul sadrži vlastiti mikroprocesor, a glavna jedinica (koja funkcionira i kao "backup" glavnog procesora) sadrži redundantni mikroprocesor svakog modula. To znači da sigurnost sustava više nije u samo jednoj procesnoj jedinici nego u grupi povezanih centralnih procesora koji funkcioniraju zajedno. Time je osigurana veoma brza i efikasna reakcija na događaje u okolini. Ako se želi sigurnost i pouzdanost sustava podignuti na višu razinu tada se mogu koristiti dva CPU-a za punu redundanciju i funkcionalnost sustava.

Jednostavnost

Sa Praesidia sustavom se upravlja i komunicira putem na dodir osjetljivog grafičkog zaslona u boji na kojem se prikazuje konfiguracija elemenata po petljama i mape prostora te vizualiziraju događaji. To značajno pojednostavljuje konfiguraciju, upravljanje i održavanje sustava.

Dostupnost

Praesidia centrali se može pristupiti putem web servera, elektronske pošte, TCP-IP veze te telefonske i GSM komunikacije zbog čega je sustav uvijek pod kontrolom i na dohvat ruke korisniku i osoblju koja sustav održava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 062 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Odbrana i sigurnost