al
Instrukcija za klanje životinja u domaćinstvu za vlastite potrebe (svinjokolj)

Poljoprivreda i hemija

Instrukcija za klanje životinja u domaćinstvu za vlastite potrebe (svinjokolj)

12.11.2019 12:08:14 / Izvor: Akta.ba

Klanje životinja za vlastite potrebe, tradicionalno se organizuje i prakticira, najčešće pred dolazak zime, kako bi se domaćinstva obezbijedila sa zalihama mesa ili mesnim prerađevinama (različiti suhomesnati proizvodi), navodi se u Instrukciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U Instrukciji, objavljenoj u vidu informativnog letka, koji se može u elektronskoj formi naći na internet stranici Instituta (inz.ba), ističe se da ovakva klanja životinja obično u improviziranim uslovima su vrlo važna sa javno-zdravstvenog aspekta.

Ukoliko se ne poštuju osnovni veterinarsko-zdravstveni i sanitarno-higijenski uslovi, ona mogu ugrožavati zdravlje ljudi, zdravlje životinja i mogu negativno uticati na okoliš.

Ne dovodeći u pitanje da se ovakvo meso i proizvodi smiju koristiti samo za vlastite potrebe, vlastito domaćinstvo i ne smije se stavljati u promet, želja nam je da ukažemo na javno-zdravstveni aspekt ovakvog tradicionalnog klanja životinja, kažu iz INZ-a.

U detaljnom opisu navedeni su rizici i smanjenje rizika kada je u pitanju klanje, obrada trupa, hlađenje trupa i jestivih organa, manipulacija i interni transport mesa, te postupci sa otpacima.

Stalno prisutna opasnost od zaraznih i parazitarnih bolesti životinja (zoonoza), koje mogu da se prenesu na čovjeka direktnim kontaktom sa bolesne životinje, putem mesa i proizvoda od mesa, unutarnjih organa zaklanih životinja, izlučevina, organskog otpada nakon klanja, vode ili okoliša, daju ovakvom načinu klanja veliki javno-zdravstveni značaj.

Ne treba pri tome zaboraviti činjenicu da je meso lako kvarljiva namirnica i dobra podloga za rast mikroorganizama, te pri manipulaciji zahtijeva kako temperaturne tako i higijenske uslove.

Stoga ukazujemo na postupak klanja kroz korake koji se provode i najznačajnije rizike o kojim treba povesti računa, te mjere kojima se isti mogu smanjiti, navode iz Instituta.

PREUZMI DOKUMENT:
INSTRUKCIJA za klanje životinja u domaćinstvu za vlastite potrebe (SVINJOKOLJ)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Poljoprivreda i hemija