al
Interact: Kalcijev karbonat je jedan od najvažnijih mineralnih punila

Predstavljamo

Interact: Kalcijev karbonat je jedan od najvažnijih mineralnih punila

21.10.2014 15:15:39 / Izvor: eKapija.ba

Kalijev karbonat (CaCo3) je jedan od najvažnijih mineralnih punila koji se koriste u plastičnoj industriji. Kao aditiv u plastičnim materijalima CaCo3, smanjuje površinsku energiju, pruža površinski sjaj i poboljšava površinski kvalitet.

Polimerima se dodaju punila, koja im daju čvrstoću, smanjuje rastezljivost i svakako smanjuje cijenu produkta.

Polietilen je jedan od najviše korištenih plastičnih masa. Njegova primarna upotreba je u ambalaži (plastične vrećice, plastične folije, plastični kontejneri, boce i sl.)

FIZIČKA SVOJSTVA

Polietilen je termoplastični polimer, koji se sastoji od dugih ugljikovodikovih lanaca. U zavisnosti od kristalnosti i molekulskoj masi, tačka topljenja može a i ne mora biti uočljiva. Temperatura na kojoj dolazi do učvršćavanja ovisi o vrstii polietilena.

  • Za uobičajene srednje i polietilene visoke gustoće, tačko topljenja je u rasponu od 120-130 'C (248-266* F).
  • Za komercijalne polietilene niske gustoće, tačka topljenja je 105-115 'C (221 -259° F).

HEMIISKA SVOJSTVA

Većina LDPE, HDPE i MDPE vrsta ima odličnu hemijsku otpornost. Također su otporni na blaže oksidane i reducirajuća sredstva.

Polietilen gori polako, plavim plamenom koji ima žuti vrh i miris parafina. Polietilen (osim umreženog polietilena) često može biti otopljen pri povišenim temperaturama u aromatske ugljikovodike kao što su toluen ili ksilen ili u hlonirana otapala kao što su trlhloretan ili trihlorbenzen.

Polipropilen (PP), također poznat kao polipropen je termoplastični polimer koji se koristi u raznim aplikacijama, uključujući pakiranje, naljepnice, tekstil, plastični pribor, plastične djelove, višekratnu ambalažu, laboratorijsku opremu, automobilske djelove, polimerne novčanice.

Tačka topljenja se javlja u rasponima. Savršen izotaktički PP ima tačku topljenja cd 171 'C (340'F)

Komercionalni PP ima tačku topljenja koja varira između 160-166 'C (320-331 'C) ovisno o matarijalu i kristaličnosti. Sindiotaktik PP s kristalnošću od 30% ima tačku topljenja od 130' C (266 'F).

Podsjećamo, osnovna djelatnost firme Interact Visoko je proizvodnja, uvoz, izvoz, skladištenje, distribucija aditiva az prehrambenu industriju, specijalnih produkata, hemikalija čiju primjenu možete naći u mnogim industrijskim granama. Od osnivanja pa do danas Interact se neprestano širi, raste i osvaja povjerenje svojih kupaca.

 

PODIJELI:

TAGOVI: interact kalcijev karbonat

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo